stadshout.be

Stadshout.be breidt uit naar Mechelen 

MECHELEN - Stadshout.be, het Antwerpse initiatief van Sam Ponette en Michiel van Hove, komt naar Mechelen. De sociale werkplaats 't Atelier en houtkenner Bert Leysen zetten mee hun schouders onder de uitbouw van het duurzaam label.

Gekapte bomen een tweede leven geven in de vorm van een tafel, een snijplank of een ander object: dat is het doel van stadshout.be, een idee dat zijn oorsprong kent in Nederland. Het eerste project van oprichters Sam Ponette en Michiel Van Hove omvatte de recuperatie van bijna honderd bomen die werden gezaagd aan de Antwerpse Leien.

Sam Ponette: ‘Als ontwerpers zijn wij steeds op zoek naar de juiste materialen. Bleek dat die niet ver hoeven gezocht te worden, want regelmatig vraagt de stad ons om bomen te hergebruiken. Intussen hebben we Stadshout kunnen uitbouwen tot een betrouwbaar label dat staat voor een eerlijk en lokaal product."

Bosq
Nu willen Ponette en Van Hove zich dus ook profileren in Mechelen. "Wij willen stadshout.be op termijn over heel Vlaanderen uitdragen", stelt Ponette. "Onze voorkeur om verder door te starten gaat uit naar Mechelen omdat we dan kunnen samenwerken met Bert Leysen. Als houtkenner is hij onze technische inspiratie bij het herbestemmen van de aangeboden bomen."

Leysen, voormalig CEO van het Mechelse bedrijf BOSQ, groep BULO, is ervan overtuigd dat er in zijn stad dringend nood is aan een organisatie die bekijkt hoe er beter met de natuur kan worden omgegaan. "Momenteel moeten Mechelaars natuurlijk een kapvergunning aanvragen, maar daar houdt het dan ook op. Logisch dat op die manier de meeste van deze bomen in de kachel verdwijnen. Door het stadshout label kunnen meer bomen worden ingezet in de productie. Met de klassieke meubelindustrie is het toch gedaan. We gaan hoe langer hoe meer naar een projectmatig gestuurde industrie, met de productie van unieke stukken."

't Atelier
Hergebruik van lokaal hout is al langer één van de uitgangspunten voor de sociale werkplaats 't Atelier. Directeur Lucas De Clercq kijkt dan ook erg uit naar de samenwerking met stadshout.be: "In het verleden hebben wij reeds verschillende projecten opgezet om lokaal hout op te waarderen. Ook voor Bosq maakten we vele tafels van het hout dat Bert Leysen gerecupereerd heeft in bijvoorbeeld de Plantentuin van Meise, Het Park van Tervuren en de Zoo van Antwerpen. Hier in ons atelier worden de planken gezaagd, geschaafd ,verlijmd en fijn geschuurd. Zo maken we elk meubelstuk tot een pièce unique."