match

Stakende personeelsleden houden Match aan Lamot dicht

MECHELEN - Stakende personeelsleden houden vandaag de vestiging van Match aan Lamot in Mechelen dicht. De supermarkt sluit eind augustus de deuren en opent elders in de stad een kleinere nieuwe vestiging. Met de staking eist het personeel duidelijkheid over de toekomst. “Niet iedereen kan mee naar de nieuwe supermarkt in parking Keerdok en dat was ons eerst wel beloofd”, zeggen de personeelsleden.

In december vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat Colruyt het gebouw op de Haverwerf heeft gekocht. Dat kwam bij het personeel van Match hard aan, voor het overgrote deel medewerkers met een anciënniteit van twintig tot meer dan dertig jaar. Match ging in de Dijlestad op zoek naar een nieuwe locatie en eerder dit voorjaar kreeg het personeel het bericht dat die was gevonden. De winkel krijgt een plekje in de nieuwe parking Keerdok in de Elektriciteitsstraat.

“De toenmalige CEO beloofde ons dat we mee naar daar konden verhuizen”, zegt het personeel. “Het zag er mooi uit. Er lag zelfs een ontwerp van CAO op tafel dat zo goed als klaar was”, vertelt Matthieu Marin, vakbondssecretaris bij BBTK. Maar toen werd het plots windstil. Er kwam een nieuwe topman aan het roer bij Match en recent raakte bekend dat de directie haar engagementen toch niet kan nakomen.

Louis Delhaize

“Van de meer dan twintig personeelsleden kunnen er maar acht tot tien mee naar de nieuwe winkel”, zegt de vakbondssecretaris. De nieuwe winkel in parking Keerdok wordt een buurtsupermarkt, naar verluidt onder de merknaam Louis Delhaize.

De rest van het personeel kan aan de slag in vestigingen in Brussel en Leuven of krijgt de kans om binnen het bedrijf een nieuwe uitdaging aan te gaan. “Maar voor ons is het duidelijk dat dit op basis van vrijwilligheid moet gebeuren. We hebben dat vanaf het begin gezegd”, legt Marin uit.

 

De winkel verhuist naar een kleinere locatie in parking Keerdok. — © Sven Van Haezendonck

Wie een verhuizing naar een andere vestiging of een nieuwe uitdaging niet ziet zitten, moet volgens hem ook zijn ontslag kunnen krijgen. “We zijn een hechte groep en we hangen sterk aan elkaar. We willen graag blijven samenwerken zoals ons eerst was beloofd”, zeggen de personeelsleden. De actiebereidheid is groot. Na overleg met het personeel diende de vakbond een stakingsaanzegging in.

“Eerste staking ooit”

Maandagochtend gingen de personeelsleden niet aan het werk en hielden ze de deuren van de vestiging aan Lamot gesloten. Daardoor staan klanten voor een gesloten deur. “Maar de mensen tonen veel begrip voor onze situatie. Zelf willen we dat de directie eerlijk met ons is. Het is de eerste keer ooit dat we hier staken. We hebben er altijd alles aan gedaan om deze winkel draaiend te houden, ook al bleven investeringen uit”, vertellen de personeelsleden.

“We doen er alles aan om samen met het personeel en de vakbonden tot een oplossing te komen”, reageert Sabine Muller, commercieel directeur bij Match. Ze bevestigt ook dat er een nieuwe locatie is gevonden voor een buurtsupermarkt in Mechelen. “Die moet eind dit jaar of begin volgend jaar de deuren openen.”