Nieuws Mechelen Staking zorgt voor beperkte impact

Staking zorgt voor beperkte impact

Staking zorgt voor beperkte impact

MECHELEN – De impact van de loonstaking blijft beperkt op de bedrijven in onze regio. Dat leert een steekproef bij meer dan 200 ondernemingen, in verschillende sectoren over heel Vlaanderen. “We stellen vast dat het draagvlak voor de staking klein is. Zeker in de dienstensector. In enkele industriële bedrijven is de impact sterker voelbaar”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

Op de ochtend van de staking heeft Voka een steekproef gedaan bij 200 bedrijven in Vlaanderen, ook tientallen ondernemingen in de regio Mechelen. In de voormiddag was de situatie als volgt:

Enkel in een aantal grote industriële bedrijven worden problemen gemeld en in een beperkt aantal ligt de productie geheel of gedeeltelijk stil. Externe leveranciers worden teruggestuurd door de stakers en krijgen geen toegang tot het bedrijf.

In ondernemingen uit de dienstensector wordt amper hinder gemeld. Vakbondsafgevaardigden weigeren vandaag deel te nemen aan digitale videovergaderingen.

Hier en daar zijn beperkte stakingspiketten. Uit de telefonische contacten blijkt dat veel ondernemingen op voorhand afspraken hebben gemaakt met hun personeelsleden. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

“In de grote crisis die we allemaal doormaken, tonen medewerkers gelukkig meer realiteitszin dan hun vakbondsleiders. De crisis overwinnen we samen, werkgevers en medewerkers. De sociale partners hebben hetzelfde doel: duurzame economische groei realiseren. Zo wordt de taart groter voor iedereen”, zegt Tom Laveren. “Laat ons hopen dat deze staking – met weinig draagvlak – ook een keerpunt vormt in het sociaal overleg en dat er zo snel mogelijk opnieuw onderhandeld wordt. We roepen op om morgen opnieuw rond de tafel te gaan zitten en een akkoord te sluiten dat nodig is om de competitiviteit van onze bedrijven te garanderen en de sociale vrede te waarborgen”, zegt Tom Laveren. “Sociale vrede is een belangrijke voorwaarde om uit deze crisis te komen. Laat ons energie steken in samen groeien. Vandaag heeft duidelijk aangetoond dat er geen draagvlak is voor verder sociaal conflict.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.