troef Foto: Dirk Vertommen

Stamgast Alex neemt op de valreep café Den Troef over: “Ik stak interesse nooit onder stoelen of banken”

Café Den Troef in de Befferstraat in Mechelen moet de deuren dan toch niet sluiten. Maandenlang zochten uitbaters Johannes en Elske vruchteloos naar een overnemer. Maar op de valreep besliste stamgast Alex Werbrouck om zijn kinderdroom waar te maken. “Aan het concept ga ik niets veranderen”, zegt hij.

Zo’n zes jaar geleden begonnen vennoten Johannes Meysmans, Elske Brouwer en Anouk Haleyt café Den Troef in de Befferstraat in het centrum van Mechelen. Het café is uniek, want je kan er niet alleen iets drinken, maar ook bordspellen spelen. Daarnaast heeft de zaak een pool- en een kickertafel. “De sfeer die hier hing was echt uitzonderlijk. Door de jaren heen werden er bijvoorbeeld heel veel spelletjes schaak gespeeld op de toog”, blikt Johannes terug.

Tijdens de coronaperiode hield Anouk de horeca voor bekeken en begin dit jaar beslisten ook de twee andere vennoten dat het tijd was voor iets anders. “Ik studeerde orthopedagogie en ga voor een carrièreswitch”, zegt Elske. Bij Johannes is de situatie anders. “Ik wilde dit heel graag blijven doen, maar om fysieke redenen kan dat niet. Ik moet een nieuwe heup krijgen en het is onmogelijk om dat te combineren met de horeca. Bovendien heb ik nu ook twee jonge kindjes.”

En dus besliste het duo om Den Troef in februari te koop te zetten. “Er was wel interesse, maar tot een effectieve overname kwam het maar niet”, zeggen ze. “We dachten echt dat vandaag, vrijdag, niet alleen onze laatste dag, maar ook de laatste dag van het café zou zijn. Tot we afgelopen week opnieuw rond de tafel gingen zitten met Alex. Hij was opnieuw geïnteresseerd en op de valreep kwamen we tot een akkoord. Zo is Den Troef toch gered.”

Eigenheid

“Jarenlang zat ik aan de toog, maar dat plaatsje ruil ik dus voor een plek achter de tapkraan”, zegt Alexander Werbrouck. “Al zal ik Den Troef blijven combineren met mijn hoofdberoep in de metaalsector. Ik zal dus zelf wel eens inspringen, maar reken vooral op personeel. Die mensen vinden, wordt een uitdaging, maar ik geloof erin. Vanaf 1 oktober ben ik officieel de nieuwe uitbater en ik hoop volgende week vrijdag voor het eerst te kunnen openen. Aan het concept zal ik niets veranderen. Den Troef behoudt haar eigenheid. Daar kunnen de klanten gerust in zijn.”

Met de overname van het café komt er een kinderdroom uit voor Alex. “Ik wilde altijd al een eigen horecazaak”, zegt hij. “Ik stak dat nooit onder stoelen of banken en heb ook een aantal keer duidelijk gemaakt aan Johannes en Elske dat ik interesse had om de zaak over te nemen. Uiteindelijk heeft het inderdaad lang geduurd vooraleer het tot een effectieve overname kwam, want de horeca blijft natuurlijk een risicovolle sector. Maar ik besliste om toch de sprong te wagen.”

Afscheid

Vrijdag nemen Johannes en Elske afscheid van de klanten tijdens hun laatste avond. “We zullen er allebei met een dubbel gevoel staan”, zeggen ze. “We hebben Den Troef altijd met veel plezier uitgebaat, maar nu is het tijd voor iets anders. We zijn blij dat we toch een overnemer konden vinden en dat de klanten hier kunnen blijven komen. En we zullen zelf ook nog regelmatig langskomen, maar nemen dan gewoon plaats aan in plaats van achter de toog.”