De maan Karperstraat Geert en Frank Cloet

Starter van de week: Brouwerij Cloet

SINT-KATELIJNE-WAVER - Geert (60) en Frank (54) Cloet zijn niet alleen elkaars neven, ze zijn ook ervaren ondernemers. Ze lanceren nu maar liefst zes bieren die worden gebrouwen in hun eigen brouwerij Cloet aan de Duffelsesteenweg in Sint-Katelijne-Waver. De twee ondernemende neven hebben ambitieuze plannen.

Frank en Geert zijn West-Vlamingen, afkomstig uit Pittem. Negen generaties lang was de familie Cloet er actief als landbouwers. Frank woont ondertussen echter al 35 jaar in Sint-Katelijne-Waver en Geert koos 30 jaar geleden voor Sint-Gillis-Waas. Beiden hadden ze tot enkele jaren geleden een eigen bedrijf in de voedingsindustrie. Geert maakte groenteconserven en Frank… marshmallows.

Zowel Geert als Frank lieten hun bedrijf over. Maar nu vonden ze elkaar in een gezamenlijke passie, het brouwen van bier. Ruim twee jaar lang experimenteerden ze met allerlei brouwsels. Eerst nog kleinschalig, maar toen ze de smaak echt te pakken hadden kochten ze een tweedehands brouwinstallatie van 200 liter, een brouwketel, vergistingstanks en een vul- en sluitmachine. Ze namen hun intrek vlakbij het centrum van Sint-Katelijne-Waver. Ze kochten er een oud magazijn van een groenteboer. Dat werd volledig volgens de voedingsnormen omgebouwd tot echte brouwzaal met opslag en een klein bureau. Momenteel wordt er nog gewerkt aan verbruiksruimte en een terras.

“De installatie van 200 liter is groot genoeg om de ‘markt aan te voelen’ en als het succes heeft hebben we de ruimte om eventueel verder uit te breiden”, zegt Geert. Brouwerij Cloet brengt meteen een gamma van zes uiteenlopende bieren op de markt. De bieren zijn zowel afzonderlijk te koop maar Frank en Geert stelden ook een proefpakket samen met een flesje van elk bier.
In het gamma zitten vooral klassiekers zoals een pils, een IPA, een stout, een dubbel, een donker en een blond bier, … De naam geeft aan wat je mag verwachten. In de nabije toekomst willen Geert en Frank nog wat meer leven in hun brouwerij brengen. Tegen de zomer moet het terras klaar zijn en binnen in de brouwerij wordt er gewerkt aan een gezellige proefzaal met zicht op de brouwzaal.

“Voorlopig zijn onze bieren alleen hier ter plaatse (Duffelsesteenweg 53A in Sint-Katelijne-Waver) te koop, in Sint-Gillis-Waas, via onze webshop of bij Aveve Goossens in de Stationsstraat”, zegt Frank.

www.brouwerijcloet.be