plus

Starter van de Week: C+ Architecten mikt op totaalprojecten

Architecte Gita Callaerts vestigde zich met haar nieuwe bureau C+ Architecten in het Lierse bedrijvenpark Duwijck. Zij mikt op totaalprojecten waarin architectuur, interieur en tuin samen uitgewerkt worden.

"Ik had voorheen reeds een eigen bureau samen met een collega uit mijn studentenjaren. Maar toen zij ziek werd, was ik genoodzaakt om een nieuwe start te nemen. Na enkele moeilijke maanden sta ik er terug met C+ Architecten, met nieuwe moed en een nieuwe visie", zegt Gita Callaerts.

In 2007 studeerde ze af als architect aan het toenmalige Henri Van de Velde-Instituut en een jaar later sloot ze de opleiding Manama Monumentenzorg succesvol af. "Eerder toevallig vond ik met mijn vroegere collega een kantoor in het centrum van Lier. Ons huidige kantoor bevindt zich ook in Lier. Niet meer in het centrum, want dit gaf praktische problemen voor onze klanten. maar in bedrijvenpark Duwijck naast de ring rond Lier. Het is een goede uitvalbasis met veel parkeergelegenheid en bedrijvenkantoor Xeikon biedt een uitstekende infrastructuur."

Praktijkervaring

Gita werkt er voorlopig samen met één collega. "Geen architect, maar iemand met jarenlange praktijkervaring in de bouwwereld. Daarnaast doe ik een beroep op externen voor stabiliteitsstudie, epb-verslaggeving, veiligheidscoördinatie, ventilatieverslaggeving, interieurarchitectuur en tuinarchitectuur."

Voor de jonge architecte moet architectuur voornamelijk pragmatisch zijn. "Geen verloren hoekjes of vreemd gepositioneerde ramen, maar een praktisch invulling van het te realiseren project. Het principe Form Follows Functon van Louis Sulliivan is nog steeds actueel. Als klein bureau is het niet zo gemakkelijk om innovatief te zijn, maar ik wil mijn eigen ontwerpen blijven vernieuwen en steeds op zoek gaan naar nieuwe producten en bouwprincipes."

Ze staat open voor heel diverse projecten. "Zowel een kleine renovatie in de binnenstad met een beperkt budget als een nieuw appartementsgebouw, Maar specifiek mik ik wel op totaalprojecten waarin architectuur, interieur en tuin samen uitgewerkt worden, zowel nieuwbouw als renovatie. Hiervoor word ik bijgestaan door enkele experten in hun vakgebied. Samen kunnen we een totaalpakket aanbieden, maar de klant heeft slechts één aanspreekpunt, wat miscommunicatie en misverstanden vermijdt."

Een lijst met interessante starters vindt u op onze overzichtspagina.