Zino Jacobs en Arthur Doppee. Foto Dirk Vertommen

Starter van de week: Ember gaat gastronomisch grillen

MECHELEN, RIJMENAM - Mechelen krijgt er nog voor de zomer een culinair adresje bij op een unieke locatie. Zino Jacobs (30), zoon van het overleden horeca-icoon Jean-Pierre van Martinique, opent in kasteeltje Caputsteen in Nekkerspoel zijn restaurant Ember. “Wij willen hier op gastronomische wijze de grill centraal zetten”, zegt hij. Komend weekend kookt het restaurant ook op Mechelen Culinair.

Afgelopen maand was het acht jaar geleden dat Jean-Pierre Jacobs van restaurant Martinique om het leven kwam bij een ongeval in Keerbergen. Veel te jong, 57 was hij. Het vroegtijdige wegvallen van Jean-Pierre raakt bij zoon Zino een gevoelige snaar. Na de dood van zijn papa zette hij het restaurant op de Korenmarkt nog enkele maanden voort.

“Maar ik was veel te jong. Na zijn dood had ik het moeilijk om in Mechelen te komen en ik week uit naar Antwerpen. Ik ben beginnen koken uit miserie”, vertelt Zino. Ondertussen heeft de jonge ondernemer uit Rijmenam (Bonheiden) zijn weg gemaakt. Momenteel is hij nog chef-kok voor de loges van KV Mechelen. “Op topmomenten bereiden we daar voor 1.600 mensen eten, duizend is geen uitzondering”, zegt Zino. We, dat zijn hij en zijn souschef Arthur Doppee (26).

Toen kasteel Caputsteen in de Caputsteenstraat te huur kwam, hapte Zino toe. “Ik wilde eigenlijk nog een jaartje wachten met een eigen zaak, maar deze kans kon ik niet laten liggen. De eigenaar van het kasteeltje had nog kandidaten, maar hij had liefst van al een restaurant. Het is ook een toplocatie”, vertelt hij. De verbouwingen zijn volop bezig.

‘Back to basics’

Voor de prille dertiger is het de ideale plek om een nieuw verhaal te schrijven, samen met zijn compagnon Arthur. Het streefdoel is om midden juni te openen. “Wij willen hier op gastronomische wijze de grill centraal zetten. Dat doen we ook al bij onze catering en de mensen zijn daar enthousiast over."

"We gaan back to basics met vis en groenten en smaken die niet zo bekend zijn. Alles wat van de grill komt, heeft een andere smaak dan een gerecht dat je klaarmaakt in de pan”, legt Zino uit.

 

De verbouwingen op de benedenverdieping van het kasteel zijn volop aan de gang. Foto Dirk Vertommen

Zijn restaurant doopt hij Ember. “Dat is Engels voor gloeiende kool. Ik zocht een leuke naam die mooi klinkt en past bij een grill. Een jaar geleden heb ik ook mijn hond al zo genoemd. Ze lijkt op een kool.” (lacht)

Share food

Buiten komt er een houtoven om pizza’s op te bakken. “Voor onze overdekte bar werken wij een concept uit met gerechtjes om te delen: share food zoals fancy pizza’s en pasta. Er zal plek zijn voor een veertigtal gasten”, zegt Zino.

In het restaurant zelf wil hij werken met menu’s van vijf tot zes gangen. “En ook een beetje à la carte. Het is sowieso onze bedoeling om de gastronomische toer op te gaan. We houden het bewust kleinschalig, want binnen hebben we maar een 25-tal plaatsen”, vertelt Zino.

Chefs Arthur en Zino in hun toekomstig restaurant. Foto Dirk Vertommen

Serre met bloemen en kruiden

In de tuin wil hij een serre neerpoten om bloemen te kweken voor op de tafels en kruiden voor op de gerechten. Aan het kasteel is er ook gratis parking voor klanten, waaronder enkele plaatsen met laadpalen. Iets meer dan een maand voor de opening kijkt hij enorm uit naar het moment dat het zover is. “Ik hou van lekker eten en koken op de gril”, zegt Zino.

En hij is niet de enige die ernaar uitkijkt. Ook zijn vennoot Arthur Doppee ziet het helemaal zitten. “Het ziet er goed uit. Het kasteeltje is goed gelegen, een beetje uit de drukte van het stadscentrum. We willen hier op een andere niveau koken, maar ik denk wel dat we er klaar voor zijn”, vertelt de Brusselaar.