Eind vorige week opende op de Vismarkt nog restaurant Lesco, de nieuwe zaak van Stef Buelens (43). De week is nog maar pas begonnen en er kondigt zich met Leah alweer een nieuwe opening aan. “We beginnen met enkele testdagen, vanaf zaterdag zijn we officieel open”, zegt Julie Vansant. Leah is al de derde vesting van Specialty Company, dat eerder twee vestigingen opende in Leuven: Anna en Nina.
“We zijn een familiebedrijf dat zeven jaar geleden gestart is vanuit de passie voor koffie en dat later uitbreidde naar thee en koffie. Mijn mama wilde na twintig jaar als onthaalmoeder iets anders doen en wij zijn mee in die droom gestapt”, vertelt Julie.
Grote fan van eten en drinken
Haar ervaring als leerkracht Aardrijkskunde is meegenomen. “Van de specialty producten die we gebruiken, kennen we de oorsprong, het microklimaat en de ligging. Mijn aardrijkskundige interesse komt er volledig uit. Daarnaast ben ik ook grote fan van eten en drinken en alle smaken die er bij komen kijken.” (lacht)
Gaandeweg groeide de interesse in koffie, thee en chocolade nog meer. “We leren elke dag bij. Koffie is qua kennis ook de voorloper van de twee andere producten”, zegt Julie. Ze schoolde zich bij tot barista en thee- chocoladesommelier. “De producten die we selecteren, zijn verbouwd met respect voor natuur en mens en zonder toevoegingen of chemische middelen”, vertelt ze.
Het pand op de Vismarkt kocht de familie 3,5 jaar geleden. Daar huisde vroeger vishandel Servis en de verbouwing had nogal wat voeten in de aarde. “Corona stak een stokje in de wielen en we hebben met alles een beetje tegenslag gehad, maar het eindresultaat is ferm”, zegt Julie. Voor het uittekenen van de plannen werkte ze samen met de Mechelse interieurarchitecte Anneke Crauwels.
Deze week gooit Julie voor het eerst de deuren open. “Het concept is hetzelfde als in Leuven. De zaak in Mechelen is iets frisser en jonger ingericht. Die van mijn mama in Leuven is heel knus en warm ingericht, helemaal iets anders. De eerste zaak in Leuven draagt ook de naam van mijn mama, Anna. Zelf koos ik voor Leah, wat staat voor de jonge zelfstandige vrouw die ik graag ben”, vertelt ze.
Grootste interesse in cacao
De passie voor haar producten trekt Julie door in workshops en tastings. “Het leuke is dat je lesgeeft aan mensen die er echt interesse in hebben. Dat is in het middelbaar onderwijs niet altijd het geval”, zegt ze onderneemster al lachend. Centraal in haar zaak staat een cacaoboom. “Het is allemaal begonnen met koffie, maar mijn grootste interesse is cacao.”
De koffie-, thee- en chocoladesoorten die moeder en dochter serveren, komen van over de hele wereld. “Van al onze producten hebben we telkens een zevental soorten die geregeld variëren. De focus ligt op de koffiebonen. We gaan echt naar het product. We hebben drie siropen omdat daar vraag naar is, maar daar zal het bij blijven. We werken ook niet met slagroom, maar met verse gepasteuriseerde melk”, legt Julie uit.
Voor thee gingen ze op zoek naar infusies. “Maar dat zijn pure kruiden met pure smaken. Iets eten kan ook, maar we zijn geen ontbijtzaak of een lunchbar. Je zal bij ons wel kunnen genieten van een dagelijks assortiment van zoete taarten en hartige quiches met als specialiteit scones”, vertelt Julie. Je kan bovendien producten meenemen voor thuis en Leah verkoopt ook toebehoren.
De keuze om in Mechelen een zaak te openen, lag voor haar voor de hand. “Ik ben hier graag. Ik vind Mechelen een verademende en relaxte stad”, zegt ze. Boven de zaak zitten vijf kamers en twee studio’s voor studenten in de afwerkingsfase.
Leah Specialty Bar & Shop op de Vismarkt 2 is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, telkens van 9 tot 17u. De winkel is open tot 18u. Je kan er ook terecht op koopzondagen.