Nieuws Mechelen Starter van de Week: Juridisch kennismanagement met 2knowhow2

Starter van de Week: Juridisch kennismanagement met 2knowhow2

Starter van de Week: Juridisch kennismanagement met 2knowhow2

De RE:flex Business Hub op Mechelen Campus heeft er een nieuwe gebruiker bij: 2KnowHow2, het eenpersoonsbedrijf van Dominique Meert, gespecialiseerd in juridisch kennismanagement.

“Tot voor kort kende mijn carrière een eerder traditioneel verloop”, zegt Dominique Meert. “Na mijn studies economie heb ik een aantal jaren in de financiële sector gewerkt als analist. Daarna ben ik opnieuw gaan studeren, rechten in avondonderwijs, in combinatie met een know-how functie bij het advocatenkantoor Allen & Overy. Daar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met kennismanagement. Ik ben trots te kunnen zeggen dat ik mijn vak bij een internationaal topkantoor heb geleerd. Vandaag heb ik een gecombineerde ervaring van meer dan 10 jaar in de advocatuur als advocaat, marketing en business development manager en knowledge manager.”

2knowhow2 richt zich – gezien de economisch-juridische achtergrond van Dominique – in de eerste plaats tot juridische professionals zoals advocatenkantoren en juridische departementen. “Deze doelgroep is een bewuste keuze omdat ze me toelaat ook op de content zelf te werken. Het verlenen van advies is vaak slechts de eerste stap. Het succes ligt uiteindelijk in de implementatie, en dat is een rol die ik graag vervul.”

Kennismanagement beperkt zich volgens Dominique Meert nog te vaak tot het opslaan van documenten in folders op individueel niveau, en ook de interne kennisdeling is volgens haar vaak nog ongestructureerd.

“Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld tot 1,5 uur per dag verliezen door het warm water opnieuw uit te vinden en te zoeken naar informatie en kennis die ergens in de organisatie reeds beschikbaar is, en dit terwijl kennis vaak een kritische succesfactor is.  Onze economie blijft immers verder evolueren naar een complexe kenniseconomie. Juridische professionals worden dagelijks overspoeld door informatie die deels tot kennis moet worden verwerkt.”

“Een van de belangrijkste voordelen van kennismanagement is dan ook het verhogen van de efficiëntie.  Daarnaast biedt kennismanagement ook een antwoord op een aantal andere uitdagingen zoals het leveren van een constante kwaliteit, de verwachting van cliënten dat kennis wordt gedeeld,  de verwachting van jongere medewerkers dat ze zich kunnen focussen op juridisch uitdagend werk, het potentiële verlies aan kennis tussen generaties en bij het vertrek van medewerkers…”

Voorlopig werkt Dominique Meert alleen. “2knowhow2 is een eenpersoonszaak. In die zin werk ik alleen. Voor grotere projecten kan ik een beroep doen op een ruim netwerk van andere juridische of ICT dienstverleners. Uiteraard sta ik ook open voor samenwerking met gelijkgestemde ondernemers. Ik ga graag het gesprek aan met iedereen die een positieve bijdrage aan dit verhaal kan leveren. Ik hoef niet meer overtuigd te worden van de voordelen van gedeelde kennis.”

Bent u ook een starter in de regio Mechelen-Lier en vertelt u graag uw verhaal aan de bezoekers van Made in Mechelen? Stuur dan een korte uiteenzetting over uw bedrijf met een representatieve foto naar redactie@madeinmechelen.be.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.