Charlotte en fiets

Starter van de week: Voetverzorging Socialfeet doet het duurzaam, professioneel en gezellig  

Mechelen – Sinds 1 mei is Charlotte Labie (28), zaakvoerster van Socialfeet, zelfstandig ondernemer. Ze brengt met haar bedrijf gespecialiseerde voetverzorging aan huis, op een duurzame manier, met de cargofiets. Socialfeet staat voor een professionele aanpak die gepaard gaat met gezelligheid.

Het aanbod van Socialfeet is zeer ruim en gaat van pure verwenpedicures tot meer gespecialiseerde behandelingen, zoals medische en sportgerelateerde voetverzorging.

Happiness walks on healthy feet!
Dat is de lijfspreuk van Charlotte. Voetverzorging is voor haar zowel een passie als een missie.
Socialfeet wil zoveel mogelijk mensen aan gezonde voeten helpen met een gepersonaliseerde behandeling, natuurlijke producten én een aangename babbel als toemaatje. Het woord "social" maakt niet toevallig deel uit van de bedrijfsnaam.

Kinderdroom of roeping?
Een tiental jaar geleden volgde Charlotte de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement aan de Erasmushogeschool in Brussel. Daarna volgde nog twee jaar opleiding  Master of Science in Tourism aan de KU Leuven. “Mijn studies en mijn eerste werkervaringen heb ik steeds gecombineerd met een job in de horeca. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als sales & marketing manager in verschillende sectoren kwam ik tot de vaststelling dat dit toch niet de richting was waarin ik wou verder gaan. Het gaf me niet de nodige professionele voldoening, en gelukkig werd ik er al helemaal niet van. Er moest en zou iets veranderen, want 40 jaar tegen mijn zin werken is niets voor mij! Dat gevoel heeft me ertoe aangezet om naar mezelf te kijken en na te denken over wat ik nu echt graag doe, waar haal ik energie uit, wat geeft me voldoening? Het antwoord op die vraag lag eigenlijk voor de hand. Ik wist het al de hele tijd, maar durf blijkbaar nu pas mijn droom, of noem het mijn roeping, in daden (én in een eigen onderneming) om te zetten: ik ben een heel sociaal iemand die graag en goed met de handen werkt, en op een zelfstandige manier resultaat- en oplossingsgericht te werk gaat.”

Droom wordt (eindelijk) daad
"Sinds 1 mei ben ik officieel zelfstandige in hoofdberoep. Van de ene op de andere dag ga je van werknemer naar zaakvoerder en dat is best wel een grote stap. Zoals uit de laatste berichten van de Nationale Veiligheidsraad is gebleken, zit een opstart op 4 mei er nog niet in, en moet de eigenlijke zorg voor mijn klanten nog even wachten tot 18 mei. Dat is enerzijds jammer, want ik wil liefst zo snel mogelijk weer aan de slag. Anderzijds heeft COVID-19 ons ook verplicht om te vertragen, en dat geeft ons als ondernemers, ook de gelegenheid om bijvoorbeeld aan zelfreflectie te doen, stil te staan bij datgene waarmee we bezig zijn. Ik zie dan ook de vele opportuniteiten: ik heb nu de tijd en ruimte om afstand te nemen van het dagdagelijkse, om creatief bezig te zijn en verder aan mijn concept te sleutelen.”

Duurzaamheid
Een gezonde en duurzame levensstijl is voor Charlotte Labie heel belangrijk. “Met Socialfeet wil ik aantonen dat duurzaam ondernemen echt wel kan, zeker in een stad als Mechelen waar ik zowel vanwege de bewoners als vanwege het stadsbestuur een enorm draagvlak voel hiervoor. Zo heeft de stad Mechelen als ambitie te evolueren naar een klimaatneutrale stad waarin de fietser centraal staat. Voor 2020 zal Mechelen zelfs 14 nieuwe projecten rond duurzame stadsdistributie ondersteunen, naast de bestaande 20. Mijn project is er eentje van, en ik kan dergelijke initiatieven uiteraard met veel enthousiasme toejuichen.”   

Een van de belangrijkste kenmerken van gezond en duurzaam ondernemen met visie is uiteraard de gedrevenheid om steeds de nieuwste ontwikkelingen en trends op de voet te volgen, of beter nog: om zo mogelijk voorop te lopen.

"Ik leer enorm graag bij, want bijleren is voor mij vooruitgaan. Een gedegen opleiding en het regelmatig volgen van bijscholingen zie ik als de basis voor het aanbieden van goede zorg. Het steeds up to date zijn wat betreft de nieuwste technieken en behandelingen zorgt ervoor dat je de juiste zorg op het juiste moment kan aanbieden. De Belgische beroepsorganisatie van Gespecialiseerde Voetverzorgers beloont het volgen van opleidingen dan ook met een kwaliteitslabel dat ik sinds vorig jaar op zak heb.”

Sportpedicure
Recent startte Charlotte gestart met een opleiding “sportpedicure”. “Het is een heel leerrijke opleiding met de focus op preventie en het voorkomen van sportblessures en hoe wij als gespecialiseerde voetverzorgers er mee voor kunnen zorgen dat sporters betere resultaten behalen.”

“Met Socialfeet heb ik echt mijn ding gevonden. In  de voorbije jaren heb ik al heel veel bijgeleerd, en er is nog zoveel meer om te ontdekken… Stap voor stap wil ik alles vorm geven om op termijn een echt merk te kunnen neerzetten. Mijn hoofd bruist van de ideeën en ambitie, maar nu moeten we eerst samen COVID-19 overwinnen. Hopelijk kunnen mijn en eenieders dromen daarna snel het daglicht zien."