Bistro Balcon Foto: Leen Van de Sande

Sterrenchef Tinèlle opent in Mechelse binnenstad nieuwe bistro Balcón

In het voorjaar van 2024 openen topchef Ken Verschueren en zijn echtgenote Jenny Calllens van sterrenrestaurant Tinèlle en Barbib in de binnenstad van Mechelen een derde zaak. Hun bistro Balcón komt in het pand in de Borzestraat waar vroeger restaurant Magma gevestigd was. “Wij maken er een toegankelijke zaak van”, zegt Ken.

Het Mechelse avontuur van Ken Verschueren en Jenny Callens begon in de zomer van 2019. Nadat ze hun sterrenrestaurant De Tuinkamer in Beerzel (Putte) hadden stopgezet, openden ze in het voormalig Predikherenklooster een nieuw toprestaurant. Door het uitbreken van de coronacrisis was de opstart allerminst evident. “We waren twee keer lange tijd gesloten. We zijn toen met catering begonnen en dat heeft ons veel trouwe klanten opgeleverd”, vertelt Ken.

In mei vorig jaar haalde het restaurant een eerste Michelinster binnen. Tegelijk baat het koppel ondernemers met zijn team in Het Predikheren ook Barbib uit. “Met de stijgende prijzen zijn we op het idee gekomen om in Mechelen een toegankelijke, creatieve bistro in de markt te zetten. Bij Tinèlle komen onze klanten om de beste fazant of een heerlijk stukje grietbot met kaviaar te eten. Tegelijk vraagt de markt ook een behapbaar, betaalbaar iets”, legt Ken uit.

“Gevoel dat je op vakantie bent”

Dat concept willen Jenny en hij met hun team bieden in bistro Balcón. Hun nieuwe zaak willen ze begin volgend jaar openen in de Borzestraat. “Daarmee trekken we nog iets meer naar het hart van de binnenstad. Met Balcón kiezen we voor een mediterraanse bistro. Dat gaat heel breed, van Zuid-Frankrijk tot Marokko en van Italië tot Libanon. Mensen die de zaak binnenwandelen, moeten een beetje het gevoel krijgen dat ze op vakantie zijn”, vertelt Ken.

Bij Balcón zal je zowel terechtkunnen om te lunchen, om te aperitieven als om te dineren. “Het wordt een all day restaurant dat geopend is van omstreeks 11 tot 20u. De keuken is de hele dag open. Wij merken heel hard dat mensen graag om 17 of 18u al iets eten en dat kunnen wij hen in de gastronomie niet bieden. Het is geen probleem om iets te drinken en een klein hapje te bestellen. We merken ook dat het aperitiefmoment helemaal terug is. Kijk maar naar wat Luc Vis doet tijdens de zaterdagmarkt. Mensen houden daarvan.”

Op de kaart zullen zes of zeven bites staan, elf kleine gerechten en twee of drie desserts. “De goedkoopste bite zal zeven euro kosten, het duurste gerecht 22 euro. Je kan zelf kiezen hoeveel gerechten je bestelt en dat heel de dag door”, zegt de topchef.

“Ondeugend eten, beetje stout”

Wicked food en groovy wines zijn onze baselines. Die wicked slaat op ondeugend eten, out of the box, een beetje stout. Zijn we een wijnbar? Nee, maar zuiderse, uitdagende wijnen spelen een grote rol. We gaan voor een laagdrempelig mediterraans concept. De sfeer zal gemoedelijk zijn. De industriële urban look van Magma destijds behouden we, maar we gaan die flashy maken met felle, warme kleuren. Het zal een beetje rock ‘n roll zijn, speels en jong, maar stijlvol”, vertelt Ken.

Het concept past ook helemaal in de sfeer die de Borzestraat met pizzeria Marcello momenteel uitstraalt. Met het oog op de opening leidt Ken Verschuren bij Tinèlle nieuwe mensen op. “Dat zijn echt Mechelaars, ook de mensen die we zoeken om het team te versterken”, zegt Ken.

De inspiratie voor de naam Balcón haalde Jenny overigens bij het balkon op de eerste verdieping in de toekomstige zaak. “Het accentje op de o geeft de naam iets mediterraans.”