steylaerts

Steylaerts bedwingt voorlopig prijsstijgingen: “Grote voorraad tegels is nu ons geheim wapen”

LIER - De bouwsector kampt sinds enkele maanden met scherpe prijsstijgingen. Tussen november vorig jaar en februari dit jaar stegen de prijzen van bouwmaterialen met een kwart, zo bleek uit een rondvraag van de Confederatie Bouw. Patrick Steylaerts, CEO van tegelspecialist Steylaerts, bereidde zich net als handelaars in heel Europa voor op dergelijke prijsschommelingen. "Er was vorig jaar geen glazen bol nodig om te voorspellen dat de vraag naar tegels sterk zou stijgen en dat de fabrikanten het moeilijk zouden krijgen om aan die vraag te voldoen."

Specialist in badkamerrenovatie en tegels Steylaerts heeft vestigingen in Lier, Temse en Wijnegem. He

t voorbije jaar boekte het familiebedrijf met een omzet van ruim 37 miljoen zijn beste resultaat ooit in meer dan 60 jaar. Toch ging de sector door een lastige periode.

Hoge kosten

"Tegelfabrikanten in Europa beleven moeilijke tijden", zegt Patrick Steylaerts. "Door corona moesten fabrieken in Italië en Spanje hun productie vorig jaar tijdelijk stilleggen terwijl na de lockdowns de vraag plots spectaculair toenam. Diezelfde fabrieken zagen bovendien hun kosten enorm groeien door de stijgende prijzen voor onder meer energie en transport. Vandaag bemoeilijkt de oorlog in Oekraïne de aanvoer van grondstoffen."

Maar daar houdt het niet op. "Door de buitengewone stijging van de kost van overzees transport viel de invoer van tegels uit landen zoals China en India volledig stil", gaat Steylaerts verder. "De verdelers van deze oosterse tegels grepen daarom terug naar Europese fabrikanten met als gevolg dat de normale productiecapaciteit al gauw niet meer volstond."

Verdubbeling voorraadniveau

Europese tegeldistributeurs namen daarom massaal de vlucht vooruit. "Toen we deze verschuivingen midden vorig jaar zagen aankomen, hebben we daar onmiddellijk op gereageerd. We bestelden enorme voorraden tegels bij de fabrieken aan de toen nog normale prijzen. Daarmee hebben we ondertussen ons voorraadniveau zelfs verdubbeld. Ons 10.000 m² grote magazijn in Lier staat nu helemaal vol. We hebben zelfs noodgedwongen buiten paletten moeten stapelen. Dat kleine ongemak nemen we er graag bij."

Hoop op normalisering

"Onze huidige voorraad zou moeten volstaan om onze klanten de komende maanden voort te helpen en om zelfs de zomer te overbruggen. Het is uiteraard moeilijk om in te schatten hoelang de oorlog in Oekraïne nog gevolgen zal hebben voor de aanvoer van grondstoffen, maar ik durf toch hopen op een normalisering van de situatie tegen het najaar. De fabrieken zoeken momenteel volop alternatieven voor de grondstoffen uit Oekraïne", besluit Steylaerts.