Nekkerhal Mechelen Foto: Dirk Vertommen

Studio 100 enige kandidaat voor evenementencentrum op site Nekkerhal

Studio 100 is de enige kandidaat om een congres- en evenementencentrum te realiseren op de site van de Nekkerhal in Mechelen. Het bekijkt onder meer of het Pop-Up Theater in Puurs-Sint-Amands naar de Dijlestad kan verhuizen. Het lokaal bestuur start nu gesprekken met de buurt en de cultuursector en wil ook een volledig uitgewerkte toekomstvisie.

De stad Mechelen wil een congres- en evenementencentrum realiseren op de site van de Nekkerhal. Voor dat project werd er eind vorig jaar al een Vlaamse subsidie van 10 miljoen euro toegewezen. In de gemeenteraad van april legde het lokaal bestuur wel enkele bijkomende voorwaarden vast voor een verkoop. Uiteindelijk stelde één partij zich kandidaat met een ontvankelijk dossier. Het gaat om entertainmentbedrijf Studio 100, bekend van tal van tv-programma’s en pretparken.

Maar vooraleer Studio 100 de Nekkerhal kan overnemen, wil de stad eerst een toekomstvisie en masterplan zien. “Want we gaan de hal niet verkopen zonder te weten wat de concrete plannen zijn”, zegt schepen van Gebouwen Arthur Orlians (Vld-Groen-m+). “We willen bijvoorbeeld op voorhand weten of de potentiële koper de Nekkerhal wil laten staan of afbreken. Deze kandidatuur is slechts de start van een heel traject. Nadien beslissen we of het wenselijk is en het project gerealiseerd kan worden.”

 

“We hebben ons met Studio 100 kandidaat gesteld omdat we mee aan de toekomst van de Nekkerhal-site willen bouwen”, zegt Anja Van Mensel, CEO van Studio 100 Benelux. “We zijn ervan overtuigd dat we met onze ervaring en knowhow een meerwaarde kunnen bieden voor dit project, samen met de buurt en alle andere betrokken partijen. Ook voor de toekomst van het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs-Sint-Amands onderzoeken we momenteel verschillende pistes. Een verhuis naar een andere locatie, zoals Mechelen, is daarbij niet uitgesloten.”

Of Studio 100 het project effectief zal realiseren, zal nog moeten blijken, maar de stad ambieert alleszins een innovatieve, multifunctionele en toekomstgerichte plek voor congressen, culturele evenementen en bijzondere spektakels. Naast een foyer, ontvangstruimtes, kantoren, vergaderzalen en vertoefplekken met horeca, moet de vernieuwde Nekkerhal-site ook ruimte bieden aan 2.500 mensen in een polyvalente opstelling, inclusief een auditorium en podiumzaal tot 1.200 personen.

Vragende partij

“De Mechelaars en de cultuursector zijn al lang vragende partij voor een plek waar grotere theaterproducties en muziekvoorstellingen kunnen plaatsvinden”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “En voor het toerisme is het belangrijk dat we grote congressen naar Mechelen kunnen halen. Om een goed overzicht te maken van de noden van de cultuur- en toeristische sector zullen we een bevraging organiseren. De komst van dit centrum op de Nekkerhal kan opportuniteiten bieden, maar we willen eerst een gedragen masterplan.”

In het verleden organiseerde Studio 100 haar spektakelmusical 14-18 al in de Nekkerhal. Via Plopsa, de divisie die zich richt op pretparken, kijkt Studio 100 ook al een tijdje naar Mechelen voor de bouw van waterpretpark Plopsaqua. Dat moet op de site aan Technopolis komen, maar botst op protest.