Studio Candle Lint Foto: Filip Spoelders

Studio Candle giet kaarsen in allerlei vormen

Ambachtelijk gemaakte kaarsen in uiteenlopende vormen en kleuren, sinds kort zijn ze verkrijgbaar bij Dorien Vanlook uit Lint. “Tijdens het maken van kaarsen kom ik helemaal tot rust”, vertelt de zaakvoerster van het nieuwe Studio Candle.

In haar zoektocht naar activiteiten om bij de cursus animator te geven, stootte Dorien op een hobby die ondertussen uitgroeide tot een eigen zaak in bijberoep. “Ik ben animator en geef cursussen aan jongeren van 15 tot 17 jaar om animator te worden. Voor het technische onderdeel ging ik op zoek naar andere activiteiten dan altijd dezelfde zaken, zoals bijvoorbeeld dansen. Op het internet kwam ik terecht bij cursussen om zelf kaarsen te maken”, legt ze uit.

Ze maakte met de jongeren kaarsen en vond het zo plezant dat ze het bleef doen. “Ik ben me gaan verdiepen in de soorten wax, de mallen om te gebruiken en de potjes om te vullen. Ik werk als begeleidster in de jeugdzorg en ik voelde snel dat kaarsen maken na mijn uren me helemaal tot rust bracht.”

Toen haar mama enkele zelfgemaakte kaarsen van Dorien plots begon te verkopen, zette ze een paar weken geleden een volgende stap. “Ik begon in bijberoep met Studio Candle. Momenteel focus ik me op de vormen en kleuren van de kaarsen. Ik hou ook rekening met de feestdagen. Richting Valentijn maak ik nu bijvoorbeeld kaarsen in de vorm van hartjes. Het zijn decoratieve kaarsen, maar ze mogen uiteraard worden aangestoken.”

Vegan wax

Voor de toekomst heeft ze nog ideeën in haar achterhoofd. “Ik wil geurkaarsen maken of flessen en glazen met wax omvormen tot kandelaars.” Dorien gebruikt vegan wax. “In het begin werkte ik met paraffine wax waarmee de meeste kaarsen in de winkels zijn gemaakt. Ondertussen ben ik overgeschakeld naar vegan soja wax. Dit materiaal is honderd procent natuurlijk en het is gezonder bij het inademen wanneer de kaars brandt.”