Bakkerij Anouar suikerfeest Het was een extra drukke dag bij bakkerij Anouar. Foto: Dirk Vertommen

Suikerfeest betekent extra drukte bij Mechelse bakkerij Anouar

De moslims vierden woensdag het einde van de ramadam. Na bijna een maand vasten is er het Suikerfeest of Eid-Al-Fitr. Na het ochtendgebed volgt er een groot familiefeest met een tafel vol lekkers. Voor de Marokkaanse bakkerij Anouar was het een drukke dag.

“Hoeveel mensen er vandaag over de vloer komen in onze zaak in de Maurits Sabbestraat? Dat is moeilijk te zeggen, maar ik denk dat het er toch minstens vijfhonderd zullen zijn. Nee hoor, dat zijn niet alleen moslims. Ik denk dat het zo wat fifityfifity is”, zeggen Mo en zijn zoon Anouar.

Voor hen is het Suikerfeest vooral hard werken. De toonbank ligt vol met koekjes, lekkere taarten en hartige gebakjes. “We verkopen vooral meer zoetigheden vandaag. Maar dat is natuurlijk ook de bedoeling van het Suikerfeest. Na het ochtendgebed gaat bijna iedereen langs bij de bakker. Ik denk dat we bijna dubbel zoveel verkopen als normaal. Er zijn ook veel mensen die langskomen om iets te kopen om aan hun buren te geven die moslim zijn. Het Suikerfeest brengt de mensen bij elkaar. Het is zoals wij die met Kerstmis of Nieuwjaar een kerststronk gaan brengen naar onze geburen.”

Het is nog niet eens middag en de zaak van Anouar, waar je ook kan komen ontbijten of lunchen, loopt behoorlijk vol. Hele families zetten zich aan één van de tafels om het Suikerfeest te komen vieren. “Het is hard werken en bovendien zijn een aantal van onze medewerkers ziek. Speciaal voor vandaag hebben we amandelkoekjes gemaakt. Maar we hebben ook hartige koeken met een vulling van kip. Iedereen die hier binnenkomt, krijgt van ons ook gratis een koffiekoek cadeau. We vieren feest vandaag en dat delen we graag met onze klanten, net zoals onze klanten dat graag delen met hun familie, vrienden en buren.”