trattoria © Hélène Baccaert

’t Belfort in Lier heropent als Trattoria Belfort 

Het historische pand van ’t Belfort op de Lierse Grote Markt heeft een nieuwe uitbater: Kuzu (34). Met een knipoog naar de Italiaanse keuken wordt het restaurant omgedoopt tot Trattoria Belfort of de Vlaamse keuken met een eigentijdse Italiaanse twist.

Achter de schermen van Trattoria Belfort staat Kuzu, een gepassioneerde horecaondernemer en trotse papa van twee kinderen, met een diepgewortelde liefde voor het vak. Als derde generatie in een familie van horeca-ondernemers brengt Kuzu een schat aan ervaring en expertise naar Lier. “Ik ben een horeca-uitbater in hart en nieren. Mijn grootouders hadden een zaak, mijn ouders hadden een zaak en ik ben als derde generatie in hun voetsporen getreden”, vertelt Kuzu.

Met ervaring opgedaan in eerdere succesvolle projecten in Schoten en Zoersel, brengt Kuzu een schat aan kennis en enthousiasme naar Lier. “Dit is mijn derde project, maar zeker niet mijn laatste”, verklaart hij vastberaden. “We werken nog aan een groot project, ook in Lier, dat naadloos aansluit bij de visie van Trattoria Belfort. Dankzij het project heb ik de stap gezet naar ’t Belfort. Op deze manier leer ik niet alleen de stad kennen, maar ook de Lierenaars. Het is natuurlijk heel fijn dat we net kunnen openen voor het zomerseizoen, al hopen we wel op wat beter weer”, zegt Kuzu lachend.

De keuze voor een Italiaans geïnspireerd menu komt voort uit de liefde voor de Italiaanse keuken. “Mijn vorige zaak in Zoersel was ook volledig Italiaans, dus op dat vlak heb ik al wat ervaring.”

De kaart heeft daarom Vlaamse klassiekers, maar steeds met een Italiaanse twist. “Een croque monsieur wordt bij ons bijvoorbeeld gemaakt met Italiaans flatbread in plaats van het klassieke wit gesneden brood. We willen niet alleen dat het goed zit qua smaak, maar het is voor ons ook belangrijk dat het er mooi uitziet.”

Historisch

Het historische karakter van het pand, daterend uit de 18de eeuw, wordt geëerd. Authentieke elementen zoals de prachtige plafonds blijven behouden, waardoor gasten een unieke en sfeervolle omgeving ervaren. “Het behoud van de historische kenmerken van het pand is voor ons van groot belang”, legt Kuzu uit. “Het draagt bij aan de charme en de identiteit van Trattoria Belfort. Het volgend project waar ik aan werk is ook Beschermd Erfgoed, daarom neemt het wel wat tijd in beslag. We hopen dat het volgend jaar af is”, zegt Kuzu.

Met betrekking tot de decoratie van het restaurant, nodigt Kuzu gasten uit om deel te nemen aan het creatieve proces. “We hebben nog een grote witte muur die wacht op een passende invulling”, legt hij uit. “We zijn benieuwd naar suggesties van onze gasten om deze ruimte tot leven te brengen. Momenteel twijfel ik nog tussen een tekst of een foto van het Liers Belfort, maar alle lezers en klanten zijn vrij om een suggestie te doen.”

Met de zomer voor de deur kijkt Kuzu vol verwachting uit naar de komende maanden. “Lier is een stad vol geschiedenis en charme”, zegt hij. “Op ons terras hebben klanten een prachtig uitzicht op het Belfort. Ze zeggen niet voor niets Lierke Plezierke, dat willen wij graag terug brengen.”