Foto: Joris Herregods

Technologiebedrijf Nobi opent vestiging in Aartselaar

AARTSELAAR - Het technologiebedrijf Nobi, dat lampen maakt die een alarmsignaal geven als een zorgbehoevende persoon valt, heeft een nieuwe productievestiging geopend in Aartselaar.

Nobi maakt lampen die via artificiële intelligentie een alarmsignaal geven als een bewoner van een rusthuis valt. Gemiddeld komt er binnen de twee minuten een verpleegkundige langs om de bewoner te helpen. Vandaag worden de lampen vooral aan woon- en zorgcentra in Vlaanderen, Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verkocht. Vanaf volgend jaar zouden de lampen ook voor particulieren op de markt komen.

Nobi wilde zijn lampen laten produceren in China. Maar dat plannetje ging niet door. “Tot onze verrassing bleek het 18% goedkoper te zijn om onze lampen in Vlaanderen te produceren”, zegt Roeland Pelgrims, CEO van Nobi. “En dus hebben we een productieruimte in Aartselaar geopend. Hier werken vanaf nu negen mensen. Tegen eind dit jaar zullen dat er twintig zijn.”

Hoe komt het dat productie in Aartselaar goedkoper is dan in China? “De kosten voor het internationale transport zijn sinds corona enorm gestegen. En we moeten van Europa ook hoge invoerrechten betalen voor producten die uit China komen”, zegt Roeland Pelgrims. “Daarnaast willen Chinese bedrijven onze lampen alleen in grote hoeveelheden tegelijk produceren, waardoor we magazijnen zouden moeten huren om een grote voorraad lampen in onder te brengen. Dat kost veel geld.”