Technopolis werkte afgelopen jaar samen met K3. Foto Joren De Weerdt Technopolis werkte afgelopen jaar samen met K3. Foto Joren De Weerdt

Technopolis en Vlaamse regering mikken op 400.000 bezoekers per jaar

Technopolis in Mechelen en de Vlaamse regering hebben een nieuwe convenant afgesloten. Daarin gaat het wetenschappelijk doe-centrum onder meer de uitdaging aan om te groeien tot 400.000 bezoekers per jaar. Zo moet Technopolis nog meer impact creëren bij kinderen en jongeren.

Technopolis en de Vlaamse regering sloten een nieuwe convenant af voor de komende vijf jaar. Vlaams minister voor Innovatie Jo Brouns (CD&V) bevestigt daarmee het vertrouwen in het doe-centrum voor wetenschap en technologie, maar legt meteen ook een ambitieus plan op tafel. Zo moet Technopolis de komende jaren sterker inzetten op de site in Mechelen en fors meer bezoekers aantrekken.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Technopolis.

In 2023 brachten net geen 260.000 mensen een bezoekje aan Technopolis. Dat zijn er 20.000 meer dan een jaar eerder. De in 2022 vernieuwde hoofdexpo en tijdelijke installaties waarvoor onder meer samengewerkt werd met K3 zorgden voor dat resultaat. Maar tegen 2028 mikken Technopolis en de Vlaamse regering op minstens 400.000 bezoekers per jaar. Dat is een stijging van bijna 55% op vijf jaar tijd. Om dat te bereiken voorziet de Vlaamse regering een subsidie van 450.000 euro.

Met dat geld moet Technopolis meer bezoekers uit de provincies Limburg en West-Vlaanderen lokken. Tot nu toe was Technopolis namelijk vooral populair in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat alles moet ervoor zorgen dat er nog meer impact gecreëerd kan worden op kinderen en jongeren.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Technopolis Foto: Leen Van de Sande
Foto: Leen Van de Sande

Vernieuwde focus

De focus van de voorbije jaren, die vooral lag op online content en activiteiten op locatie, wordt daarbij opnieuw verschoven richting Mechelen. “Maar dat betekent niet dat we al deze activiteiten stopzetten”, klinkt het. “Door het diverse aanbod in Mechelen en online wist Technopolis in 2023 meer dan een miljoen Vlamingen te bereiken. De grote uitdaging bestaat erin om een balans te vinden tussen de activiteiten in Technopolis, ver daarbuiten en online.”

Met de vernieuwde doelstellingen hopen Technopolis en de Vlaamse regering nog meer kinderen en jongeren warm te maken voor een opleiding of carrière in STEM. “Dit convenant is ambitieus, maar dat zijn wij ook”, zegt CEO Stephane Berghmans van Technopolis. “We hebben een onmisbare rol in het wetenschapscommunicatieveld en zullen de komende vijf jaar samen met bedrijven en STEM-actoren alles op alles zetten om onze missie met glans te vervullen.”