Foto: Technopolis

Technopolis lanceert podcast voor kinderen tot 12 jaar: “Op luchtige manier in contact brengen met wetenschap en debatteren”

Wetenschappelijk doe-centrum Technopolis in Mechelen lanceert een eigen podcast. In ‘Teen of Tander’ gaan twee mensen met elkaar in debat over bepaalde onderwerpen. Daarbij proberen ze via wetenschappelijke argumenten hun gelijk te halen. De podcast moet kinderen tussen 6 en 12 jaar op een luchtige manier in contact brengen met wetenschap en debatteren.

Technopolis zet naast het doe-centrum in Mechelen ook al een tijdje in op een digitaal aanbod. Maar de meeste initiatieven waren gericht op kinderen vanaf 12 jaar. Met ‘Teen of Tander’ komt daar verandering in. De podcast richt zich op jonge kinderen tussen 6 en 12 jaar. “Want onder het motto ‘jong geleerd, is oud gedaan’ willen we zo veel mogelijk kinderen op jonge leeftijd al warm maken voor een toekomt in de wetenschap en technologie”, klinkt het.

In de podcast komt het iedere aflevering tot een duel tussen de zogenoemde bekvechters Ragna en Michiel. Zij proberen de ander te overtuigen van hun eigen gelijk. Zo zoeken ze uit of de Triceratops cooler is dan een Tyrannosaurus Rex, of bananen beter zijn dan avocado’s en katten leuker zijn dan honden. “Maar ze zitten niet zomaar wat te kibbelen. Ze laten elkaar uitspreken en halen alleen argumenten aan die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek”, aldus de makers.

Handleiding voor leerkrachten

“Kinderen leren op die manier niet alleen op een luchtige manier bij over wetenschap, maar ook over de kunst van het constructief argumenteren tijdens een debat. Dat is een vaardigheid van onschatbare waarde. Daarom voorzien we ook een handleiding die leerkrachten ondersteunt om zelf debatten te organiseren in de klas. Ook transcripten en een lijst met bronnen en beeldmateriaal stellen we gratis ter beschikking van het onderwijsveld.”

De eerste aflevering van ‘Teen of Tander’, over de strijd tussen de Tyrannosaurus Rex en de Triceratops, staat inmiddels online. De podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify en YouTube. Om de twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering. Na iedere episode kunnen de luisteraars via de Instagram Stories van Technopolis bepalen wie het debat gewonnen heeft.