Stephane Berghmans, Jo Brouns en Frank Broeckx openen de nieuwe expo bij Technopolis. Foto Leen Van de Sande Stephane Berghmans, Jo Brouns en Frank Broeckx openen de nieuwe expo bij Technopolis. Foto Leen Van de Sande

Technopolis opent nieuwe zone vol technische snufjes

Vlaams minister Jo Brouns (CD&V) heeft maandag de nieuwe expo 'ON/OFF' in doecentrum Technopolis in Mechelen officieel geopend. De nieuwe tentoonstelling zet de mogelijkheden van technologie centraal en krijgt een plekje in de permanente opstelling van het doecentrum.

ON/OFF zal de fans van alles wat met technologie te maken heeft, kunnen bekoren. Van artificiële intelligentie en virtual reality tot eyetracking, robotica en motion capture: nergens anders kunnen kinderen vanaf acht jaar zoveel verschillende technologieën op een leuke manier uitproberen.

"ON/OFF is een geweldige manier om kinderen en hun ouders, grootouders¿ te laten kennismaken met nieuwe technologieën en de toepassingen ervan", zegt minister Brouns. "Zo kan artificiële intelligentie ons helpen om sneller en efficiënter te werken en kunnen we via augmented reality als het ware uitgestorven dieren tot leven wekken. Met motion capture, de techniek die gebruikt wordt bij de avatarspiegels, kunnen we dan weer de beweging van grote zwermen vogels in kaart brengen. De mogelijkheden zijn gewoon eindeloos."

Elke opstelling van ON/OFF nodigt bezoekers uit om de technologie uit te testen. Van verstoppertje spelen achter een onzichtbaarheidsmantel en gekke bekken trekken met een robot of van gedaante veranderen tegenover een avatarspiegel: het zijn enkele manieren waarop Technopolis nieuwe en gevestigde technologieën tot leven laat komen. Elke interactieve opstelling in ON/OFF is een blikvanger.

De expo ON/OFF kwam tot stand dankzij een eenmalige investeringssubsidie van de Vlaamse overheid en maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingsplan om Technopolis klaar te stomen voor de toekomst.  Omdat ON/OFF een permanente aanwinst voor Technopolis is, werd bij het ontwerp rekening ermee gehouden dat technologieën snel evolueren of nieuwe toepassingen krijgen. Zo laat de modulaire opbouw van de expo toe om in de loop der tijd - in co-creatie met bedrijven - individuele opstellingen en technologieën te vervangen.