Technopolis prikkelarme dagen Foto: Leen Van de Sande

Technopolis organiseert voortaan tot vier prikkelarme dagen per jaar

Technopolis in Mechelen gaat voortaan drie tot vier keer per jaar prikkelarme dagen organiseren. Op die dagen worden omroepsystemen en schermen uitgezet en zijn er aangepaste demo’s en voorstellingen zodat alle kinderen van Technopolis kunnen genieten. De volgende aangepaste dag vindt plaats op 30 juni.

Vorig najaar organiseerde Technopolis voor het eerst een prikkelarme dag. Dat bleek meteen een groot succes. Daarom besliste het doe-centrum om voortaan drie of vier prikkelarme dagen per jaar te organiseren. “Want van de ene naar de andere opstelling rennen, snel een workshop meepikken en experimenten met vuur, rook en knallen staan niet voor ieder kind gelijk aan plezier maken”, zegt Ester Blockx van Technopolis.

Tijdens de prikkelarme dagen worden maximaal driehonderd bezoekers toegelaten. Daarnaast wordt het aantal prikkels verlaagd. De omroepsystemen worden uitgeschakeld, net als zo veel mogelijk schermen. Verder organiseert Technopolis op die dagen aangepaste workshops, demonstraties en showvoorstellingen. Tot slot zijn er prikkelarme rustruimtes met leesboeken en verzwaringsknuffels waar kinderen op adem kunnen komen.

“De prikkelarme dag is een mooi voorbeeld van hoe we de drempel voor bepaalde doelgroepen kunnen verlagen”, zegt Marian Michielsen, Pedagogical Content Specialist bij Technopolis. “Het succes van dit initiatief motiveert ons om in de toekomst hetzelfde te doen voor bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking. Stap voor stap willen we echt iederéén de kans geven om Technopolis te bezoeken.”

Permanente aandacht

“Want iedereen heeft het recht om te ontdekken hoe leuk wetenschap en technologie zijn”, aldus Blockx. “Daarom hebben we iedere dag aandacht voor bezoekers die liever minder prikkels hebben. Zo worden er permanent visuele stappenplannen en een virtuele tour ter beschikking gesteld, net als een prikkelmand met hulpmiddelen zoals zonnebrillen, handschoenen en fidgets om ongewenste prikkels te blokkeren.”

De eerstvolgende prikkelarme dag vindt plaats op zondag 30 juni. Voor het eerst wordt er een volledige dag voor gereserveerd. Tickets kopen kan binnenkort via de website van Technopolis, dat voor de uitwerking van de prikkelarme dagen steun krijgt van de Nationale Loterij.