Telenet Mechelen

Telenet en YES werken samen om onderwijs te digitaliseren

MECHELEN - Telecomoperator Telenet en onderwijs-ICT-specialist YES.be gaan samenwerken om scholen te helpen hun onderwijs te digitaliseren. Ze willen iedereen mee krijgen, ook kwetsbare leerlingen. Telenet levert al tien jaar breedbandinternet aan het grootste deel van de Vlaamse scholen. Dankzij de nieuwe samenwerking van Telenet en YES krijgen scholen nu een allesomvattend aanbod met niet alleen een internetaansluiting, maar ook een wifi-netwerk, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning voor het lager, middelbaar en hoger onderwijs. Afgeschreven maar nog werkende laptops krijgen, in samenwerking met de vzw ‘Ondernemers voor een Warm België’, een tweede leven bij kwetsbare gezinnen.

De scholen staan voor een belangrijke uitdaging: digitale middelen en toepassingen een centrale rol geven in ons onderwijs. Internationale vergelijkingen tonen aan dat het Vlaamse onderwijs op dat vlak een flinke achterstand heeft goed te maken. De coronacrisis legde de nood aan ICT in het lessenpakket nog eens extra pijnlijk bloot. De Vlaamse Regering kondigde recent aan dat ze de komende twee jaar 375 miljoen euro zal investeren in de digitalisering van het onderwijs. Met hun gezamenlijk aanbod helpen Telenet en YES scholen, leerkrachten en leerlingen om die digitale sprong de volgende jaren zonder zorgen in te zetten.

Al bijna tien jaar hebben negen op de tien Vlaamse basis- en middelbare scholen toegang tot breedbandinternet via Telenet. EuroSys, het bedrijf achter YES.be, helpt scholen al meer dan tien jaar met hun ICT-uitdagingen. Met de nieuwe samenwerking tussen Telenet en YES krijgen scholen nu een ICT-aanbod waarbij ze alles op één plek vinden: van veilige internetaansluiting en netwerk over laptops en software, tot uitgebreide garanties en 24/7 ondersteuning.

“Door de afgelopen jaren internettoegang aan de meerderheid van de Vlaamse scholen aan te bieden, weten we goed waar de pijnpunten liggen en wat het onderwijs op vlak van digitalisering nodig heeft. Met dit partnership met YES.be helpen wij leerkrachten, scholieren, studenten en ICT-coördinatoren om de digitale sprong te maken en dit altijd in functie van het pedagogisch traject van de school”, zegt Martine Tempels, managing director bij Telenet Business.

Met de YES-academy krijgen leerkrachten en leerlingen ondersteuning en opleidingen via een online kenniscentrum en -platform. Ook ouders die nood hebben aan ondersteuning, kunnen terecht op dit platform. Mark Aerts, CEO van YES.be wil dat scholen een duurzame digitale sprong kunnen maken. “Digitaal worden, houdt veel meer in dan alleen maar laptops ter beschikking stellen. We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse Regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen. Door een volledig aanbod ter beschikking te stellen ontzorgen we en ondersteunen we scholen bij het digitaliseren van hun onderwijs, het doel van de Digisprong.”

 Laptops die op het einde van de gebruiksduur worden afgeschreven, schenken Telenet en YES aan ‘Ondernemers voor een Warm België’. Die vzw zorgt ervoor dat de laptops helemaal klaar worden gemaakt voor hergebruik. Ze worden leeggemaakt, nagekeken, krijgen een nieuwe muis en een software die up-to-date is. De toestellen krijgen dan een tweede leven bij kwetsbare gezinnen bezorgd.