Telenet maakt van luchthaven Charleroi digitale koepel

MECHELEN - Brussels South Charleroi Airport (BSCA) en Telenet hebben een strategisch samenwerkingsverband gesloten om een luchthaven 3.0 te creëren. De samenwerking die vijf jaar zal lopen, moet van de luchthaven in Charleroi een digitale koepel maken.

De samenwerking zal in een eerste fase op twee concrete oplossingen focussen.

Zo gaan BSCA en Telenet een oplossing ontwikkelen om de passagiers- en bezoekersstromen in kaart te brengen en te analyseren. Dit moet BSCA in staat stellen om de bewegingen van het publiek op de luchthaven beter te begrijpen, te beheren, te vermarkten en te verbeteren.

Telenet hoopt in de loop van 2019 de verbetering van het wifi-netwerk op de luchthaven af te ronden en de eerste gegevens ter beschikking te stellen van BSCA.

Parkeren

Uit een tevredenheidsenquête van BSCA blijkt dat het parkeerterrein op dit ogenblik de belangrijkste stressfactor is voor passagiers en bezoekers van de luchthaven. Telenet en BSCA gaan daarom samen een parkeersysteem ontwikkelen dat de gebruikerservaring aanzienlijk moet verbeteren.

De ambities van het partnerschap reiken echter verder dan deze twee oplossingen. Ze willen van de luchthaven een echte gewestelijke hub voor IoT-oplossingen maken. Telenet opteerde in juni van dit jaar voor het Microsoft-platform om zijn IoT-oplossingen te ontwikkelen. De hoge gebruiksvriendelijkheid van dit platform moet Telenet en BSCA in staat stellen om andere ondernemingen, start-ups en universiteiten aan te trekken die met nieuwe diensten en applicaties op de luchthaven zouden willen experimenteren.

John Porter, ceo van Telenet: “We zijn erg blij dat we kunnen meewerken aan de ontwikkeling van een economische pool zoals de luchthaven van Brussel-Charleroi. Telenet is al een belangrijke telecomoperator in Wallonië en we hopen dat dit strategisch partnerschap het uithangbord van onze technologische expertise kan worden en de aanzet geeft voor nog meer samenwerkingen, zowel met privéondernemingen als met lokale overheden.”