telenet

Telenet wil stokje steken voor joint venture Proximus en Orange

MECHELEN - Kabeloperator Telenet heeft bij de mededingingsautoriteiten een klacht ingediend tegen de geplande samenwerking tussen Proximus en Orange. Hun plan om mobiele toegangsnetwerken te delen, is volgens Telenet marktverstorend.

In een vroeger stadium zou Telenet zelf ook toetreden tot de joint venture, maar zover is het nooit gekomen. Het kabelbedrijf wil nu dat de samenwerking wordt stopgezet.

"Omdat onze bezorgdheden en bezwaren blijven bestaan, heeft Telenet een klacht ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) over ernstige mededingingsrechtelijke problemen die de joint venture (...) rond netwerksharing inhoudt", aldus het bedrijf.

Telenet vraagt de autoriteit ook om voorlopige maatregelen te nemen, in afwachting van een besluit over de grond van de zaak. Telenet vindt bovendien de timing van de samenwerking problematisch, "in het licht van de nakende veiling van spectrum". Een spectrumveiling is een door de overheid uitgeschreven veiling van licenties voor het gebruik van bepaalde frequentiebanden uit het elektromagnetisch spectrum.

In juli maakten Orange en Proximus bekend dat ze hun mobiele toegangsnetwerken voor elkaar willen openstellen. Zo kunnen beide bedrijven een betere dekking aanbieden en in de toekomst 5G sneller en breder uitrollen.

De onderhandelingen daarover gaan gewoon verder. De twee bedrijven zeggen ook mee te werken aan de procedure en verwachten eind dit jaar of begin volgend jaar een uitspraak over voorlopige maatregelen.