The Plant Based Guys lanceren concept voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten: “Eerlijk? Ik proefde geen verschil”

BONHEIDEN, HEIST-OP-DEN-BERG - Ruim drie jaar geleden bracht Steve Dewindt uit Bonheiden The Dutch Weed Burger naar Vlaanderen, een hamburger gemaakt van zeewier. Hij overtuigde Heistenaar Guy Vermost om samen een bedrijf op te richten dat voortaan het land rondtrekt met foodtrailers met voeding voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten.

Beiden kennen elkaar goed omdat Steve in het verleden de foodtrucks van Guy huurde tijdens evenementen. Ze gingen op 1 mei een joint venture aan onder de naam The Plant Based Guys, verwijzend naar de plantaardige gerechten die ze vanaf nu samen verkopen. Naast The Dutch Weed Burger verdelen de heren ook nieuwe plantaardige producten van het Zweedse Oumph en het Duitse LikeMeat.

Guy Vermost is voortaan een ‘Plant Based Guy’. — © Erik Van Eycken

Niet elke dag

“We merken de markt plantaardige gerechten op nauwelijks enkele jaren tijd erg gegroeid is”, luidt het bij Steve. Guy bevestigt: “Ik ben zelf flexitariër, ik eet vlees maar niet elke dag.” De twee gaan samen met medevennoten Frank Eggers en Tom Van Vaeck op de boer maar zoeken ook franchisers: “We zoeken mensen die in hoofd- en bijberoep onze producten mee gaan verdelen, op markten en festivals bijvoorbeeld. We willen vooral tegen de zomer van 2023 goed zijn voorbereid.”

Steve verdeelde eerder al de Dutch Weed Burger. — © Erik Van Eycken

Schuldgevoelens

“Mensen worden platgebombardeerd met schuldgevoelens over het eten van vlees”, gaat Steve verder. “Dierenleed, minder waterverbruik, ecologie, het milieu, noem maar op. Die trend merken we duidelijk. Vaak zijn het de kinderen die de ouders ertoe aanzetten om minder of geen vlees meer te eten. “Er zijn mensen die nog steeds kritisch zijn over het eten van louter plantaardige producten, maar door de grote variatie aan producten zonder vlees grijpt bijna iedereen toch hier en daar naar plantaardige producten. Het aanbod is op enkele jaren tijd enorm gegroeid.” Guy vult aan: “Ik at vanmiddag de plantaardige versie van pulled pork. Eerlijk? Ik proefde geen verschil. Het ziet er ook ‘echt’ uit.”

De bedrijven versmelten in een joint venture. — © Erik Van Eycken

Niet conservatief

Steve stelt vast dat ons land minder conservatief is geworden. “Mensen staan meer open voor plantaardige producten. In grote Europese steden zoals Londen, Parijs of Berlijn vind je altijd wel een alternatief. Dat besef is er nu ook bij ons aan het komen. Ik merk zelf op dat sommige topsporters volledig overschakelden naar plantaardige voeding, kijk maar naar tennisser Novak Djokovic. Ook sociale media spelen een belangrijke rol. Zelfs televisiekok Jeroen Meus experimenteert ermee terwijl hij vooral bekend is geworden door de oer-Vlaamse keuken.”

The Dutch Weed Burger krijg gezelschap van Duitse en Zweedse producten. — © Erik Van Eycken

Proeverijen

The Plant Based Guys organiseren volgende maandag, woensdag en donderdag tussen 14 en 19 uur proeverijen in Heist-op-den-Berg aan de kantoren van Foodtrailer, het bedrijf van Guy. “De proeverijen zijn onze officiële opstart maar we gaan ze regelmatig herhalen. We serveren ook biologische wijnen. Iedereen is welkom”, besluiten Guy en Steve.

Adres: Schoorstraat 26 A Blok 5/ Heist-op-den-Berg. Info: www.theplantbasedguys.be