Entrepreneurship small

Thomas More beste hogeschool in TETRA-programma

MECHELEN – LIER – SINT-KATELIJNE-WAVER - TETRA is een programma van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) dat praktijkgericht onderzoek door hogescholen en geïntegreerde opleidingen in de universiteiten steunt. TETRA-projecten hebben tot doel om recent beschikbare kennis te vertalen in concrete, nuttige toepassingen zodat Vlaamse ondernemingen en non-profitorganisaties sneller en efficiënter kunnen innoveren.

Als grootste hogeschool in Vlaanderen scoort Thomas More ook het best in het competitieve TETRA-programma voor praktijkgericht onderzoek van de Vlaamse overheid. Met 5 goedgekeurde onderzoeksprojecten binnen de domeinen zorginnovatie, digitale innovatie, productietechnologie, duurzame energie en biomassateelt, goed voor ruim twee miljoen euro aan subsidies, helpt Thomas More ondernemingen en non-profitorganisaties innoveren.

Thomas More-hogeschool krijgt groen licht voor vijf onderzoeksprojecten: Logicare, Untapped, HEMill, Koeling 2.0 en ValoReSect. De projecten worden gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en door bijdragen van deelnemende bedrijven.

Het onderzoeksproject Logicare wil zorgverleners ontlasten door goederenstromen in zorginstellingen te optimaliseren.

Binnen de media- en communicatiesector vraagt het maken van nieuwe content een aanzienlijke investering. De aanwezigheid op meerdere mediaplatformen biedt de mogelijkheid om bestaand materiaal breder in te zetten, door content van één kanaal over te nemen of aan te passen naar een ander medium, te hercombineren of te integreren in een cross-media verhaal. Met het onderzoeksproject Untapped wil het expertisecentrum Creative & Innovative Business nieuwsorganisaties, communicatie- en content marketingbedrijven hierbij helpen.

CNC verspanen, of het computergestuurd wegnemen van materiaal uit een blok, is voor de maakindustrie één van de belangrijkste productiemethoden. Met het onderzoeksproject HEMill wil Smart Tech & Design vooral inspelen op het versnellen van het verspanende proces en het verminderen van gereedschapsslijtage, door het inzetten van hoog efficiënt frezen (HEF).

Met het onderzoeksproject Koeling 2.0 wil het Kenniscentrum energie (KCE) de installatiesector helpen om efficiënte en duurzame systemen voor gebouwkoeling te realiseren. Kennis over hoe dat moet, is er al. Toch moet die knowhow de doelgroep nog bereiken en dat op een vatbare manier, zodat ze er meteen mee aan de slag kunnen gaan.

Ook bij onderzoeksgroep Radius wordt er ingezet op kennisoverdracht, maar dan over wat je met het restsubstraat van insecten kan doen. Dat zijn dode insecten en uitwerpselen van insecten en die kunnen verwerkt worden tot meststoffen of bodemverbeteraars. Het doel van het project ValoReSect is om verwerkingsketens mogelijk te maken: van insectenkwekers, over transport, producenten van bodemverbeteraars en meststoffen, tot de eindgebruiker.