Nieuws Mechelen Thomas More neemt vliegende start met graduaatsopleidingen

Thomas More neemt vliegende start met graduaatsopleidingen

Thomas More neemt vliegende start met graduaatsopleidingen

De graduaatsopleidingen van Thomas More op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver zijn een groot succes. Het aantal inschrijvingen is groter dan andere jaren, en dat is niet onverwacht. “Het HBO5-niveau beantwoordt duidelijk aan een behoefte en het heeft een mooie toekomst.”, zegt Martine Taeymans, unitmanager bij Thomas More.

Sinds dit jaar wordt de HBO5-opleiding Informatica aangeboden in dagonderwijs. Het traject dat Thomas More samen met CVO-partner TSM Mechelen uitwerkte, neemt met 20 studenten een vliegende start en de inschrijvingen lopen nog steeds. Maar ook de graduaatsopleidingen Elektromechanica en Elektriciteit, die in 2015 in het leven werden geroepen, doen het goed. Terwijl er twee jaar geleden respectievelijk 4 en 10 studenten zich hadden ingeschreven, zijn beide opleidingen vandaag volledig volzet met 24 eerstejaarsstudenten.

Divers publiek

HBO5-opleidingen, die binnenkort officieel graduaatsopleidingen zullen heten, zijn tweejarige beroepsopleidingen die nu nog tussen secundair en hoger onderwijs zitten. Straks maken ze echter integraal deel uit van het hoger onderwijs. “Ze trekken een divers publiek aan”, bemerkt Martine Taeymans. “Zowel schoolverlaters en werkenden, maar ook jongeren die een bachelor probeerden en nu overschakelen, vinden met HBO5 hun gading.” De opleidingen zijn nog praktijkgerichter dan een bachelor en ook de begeleiding is directer. “We zijn ervan overtuigd dat de graduaatsopleidingen snel zullen bijdragen tot een lagere drop-out uit het onderwijs en een betere match tussen opleiding en tewerkstelling.”

Positieve keuze

De integratie van het HBO5-niveau binnen het hoger onderwijs stevent af op een positief verhaal. “Het is zeker de bedoeling om meer generatiestudenten naar het HBO5-niveau te oriënteren en dit uit te bouwen tot een volwaardige pijler in het hoger onderwijs. De integratie zal de studieoriëntatie vergemakkelijken, meer hooggeschoolden naar de arbeidsmarkt sturen en een echte sociale hefboom worden”, aldus Martine Taeymans. Met 120 studenten, de tweedejaars meegerekend, leveren de graduaatsopleidingen nu al een substantiële bijdrage aan het succes van de technologieopleidingen op Campus De Nayer.

Naast de dagtrajecten blijven Thomas More en CVO TSM ook HBO5-trajecten aanbieden voor werkstudenten in de avonduren. In 2019 komen de HBO5-opleidingen van het volwassenonderwijs naar de hogeschool.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.