De vraag naar goede, hoog opgeleide lassers blijft groot, en daarom herlanceert de Thomas More hogeschool het postgraduaat lastechnologie. Dit traject van 6 maanden is uniek in Vlaanderen en levert een internationaal erkend diploma op.
Het beroep van lasser is essentieel in heel wat sectoren: bouw, automobielindustrie, chemische en petrochemische industrie, spoorwegen, boorplatformen en lucht- en ruimtevaart. Niet alleen het lassen zelf is vakwerk van hoog niveau. Het hele proces van ontwerp over uitvoering tot kwaliteitscontrole, is steeds meer onderworpen aan Europese en internationale normen die lascoördinatie als een must beschouwen. Mede daarom herlanceert de Thomas More-hogeschool het postgraduaat Lastechnologie.
Een professionele bachelor met een internationaal erkend diploma van Lastechnoloog of International Welding Technologist is automatisch gekwalificeerd om het merendeel van de lastoepassingen van ontwerp tot uitvoering te coördineren.
“Met de invoering van een nieuwe Europese norm in 2014 is het meer dan ooit opportuun om deze opleiding in te richten”, zegt coördinator Marijn Casteels. “Goede lastechnologen zijn moeilijk te vinden. Grote bedrijven zoals de NMBS hebben hier echt behoefte aan, en een bedrijf dat nu en in de toekomst een offerte voor laswerk wil uitschrijven, zal over laspersoneel met de gepaste opleiding moeten beschikken. De vraag zal alleen maar toenemen.”
Ook mooi meegenomen is de wereldwijde erkenning van het IWT-diploma. “De opleiding is een ideale springplank naar een internationale carrière”, zegt Casteels. “We richten ons vooral op professionele bachelors. Dit postgraduaat geeft hen een unieke kans om op een half jaar tijd deze kwalificatie te behalen en dat is uniek in Vlaanderen. Als je in deze sector wil werken, dan heb je dit gewoon nodig.”
Nog een andere belangrijke troef: kennis uit de praktijk. “We werken voornamelijk met experten uit de industrie en we plannen relevante bedrijfsbezoeken”, zegt Casteels. Oud-student Daan Gybels bevestigt dit: “Mensen die al jaren in het vak zitten, geven een realistisch beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”