willemen

Tom Willemen: “Elk ongeval is er één te veel”

Ruim 200 bouwvakkers van Willemen, Franki Construct, Cosimco, Tools, Sanitechniek en W-Care namen dinsdag deel aan de jaarlijkse opleidingsdag van de Mechelse Willemen Groep op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. De opleidingsdag stond traditiegetrouw helemaal in het teken van veilig werken.

“Veiligheid is en blijft onze absolute prioriteit”, benadrukte CEO Tom Willemen. “De ernst- en frequentiegraad van ongevallen in onze groep evolueert gunstig. Als we onze cijfers vergelijken met die van de volledige sector, doen we het zeker niet slecht. Maar we willen niet gewoon beter doen dan onze concurrenten. Het is ons doel om het aantal ongevallen met werkverlet te reduceren tot nul. Want elk ongeval is er één te veel.”

Om dat doel te bereiken en om medewerkers bewust te maken van het belang van veilig werken, organiseert Willemen Groep sinds 2011 opleidingsdagen. “Maar ook naast deze jaarlijkse opleidingsdagen wordt er voortdurend gecommuniceerd over veiligheid”, zegt Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst. “Op regelmatige tijdstippen worden er toolbox meetings georganiseerd op elke werf en we zetten ook in op affichecampagnes.”

In groepjes van 15 tot 20 personen volgden de bouwvakkers tijdens de opleidingsdag vier workshops.

Samen met Mensura werd aandacht besteed aan fitheid. "We doen dit door medewerkers te sensibiliseren over het belang van gezonde voeding en een goede nachtrust. Dat is zeker belangrijk voor bouwvakkers die al om halfvijf ’s morgens thuis vertrekken om tijdig op de werf te zijn.”

Er werd eveneens gefocust op veilig verkeer. “In het kader van onze Safe Forward-verkeersveiligheidscampagne, die we samen met het BIVV uitrollen voor al onze 2.300 medewerkers, werd de aandacht gevestigd op een aantal belangrijke risico’s in het verkeer. Aan het einde van deze workshop mochten onze bouwvakkers plaatsnemen in een tolwagen en een promillebril opzetten.”

Werken op hoogte brengt eveneens risico's met zich mee. “NAVB-Constructiv overliep alle voorzorgsmaatregelen die hierbij in acht moeten worden genomen. Nadien maakte de theorie plaats voor de praktijk en moesten onze medewerkers zelf op zoek naar fouten in enkele opgebouwde stellingen.”

Tenslotte werd tijdens een training van Hilti nog aandacht besteed aan mechanische en chemische verankeringen. "Verder kwamen hier alle preventiemaatregelen aan bod die je moet nemen bij stofvrij boren”, aldus nog Van Oevelen.