Ann Van Baelen van tuincentrum Bloemenland in Laakdal. Ann Van Baelen van tuincentrum Bloemenland in Laakdal. Foto: BERT DE DEKEN.

Tuincentra halen flink voordeel uit de warme krokusvakantie, al schuilt er een addertje onder het gras

Het kwik tikte vorige week donderdag zestien graden aan en vorst leek zich deze krokusvakantie te beperken tot het diepvriesvak. Onze groene vingers jeuken bij het zien van de ontluikende natuur buiten. Dat hebben de tuincentra geweten. Waar we ons oor te luisteren legden, noteerden we tien tot veertig procent meer omzet dan anders. Al schuilt er een addertje onder het gras: “Het is nog vroeg en het kan nog lang vriezen", zegt Stef Thiels van tuincentrum Thiels in Heist-op-den-Berg.

"In het weekend en met Valentijn kon onze parking het volk niet meer aan", getuigt Ann Van Baelen van tuincentrum Bloemenland in Laakdal. Zij vertelt dat de mensen het duidelijk voelen kriebelen door het warme weer. "We hebben twintig procent meer klanten en de winkelkarretjes zitten vol met paastakken, primula's en voorjaarsbloeiers."

Zaakvoerder Kristof Rijmenants van tuincentrum Rijmenants in Massenhoven ziet dezelfde tendens. "We hebben twintig tot dertig procent meer bezoekers, wat voor zelfs veertig procent meer omzet zorgt", zegt hij. Hij wil wel graag met twee woorden spreken. "Dat is fijn, maar dat betekent nog niks voor de rest van het jaar. April en mei zijn de traditionele piekmaanden voor tuincentra. Als er een slechte week bijzit, kan dat de goede januari- en februarimaanden in een keer tenietdoen."

Hoewel het deze keer meezit, benijden we de zaakvoerders niet om de weersgevoeligheid van hun sector. Het vroege warme weer levert ook stress op de werkvloer op. Net nu de winkels in opbouw zijn naar het nieuwe seizoen, moet het personeel een toevloed aan klanten bedienen. Daarbij komt nog dat de verkoopcijfers andere uitschieters kennen dan in een normale februarimaand.

Seizoenen schuiven op

Stef Thiels, die samen met zijn ouders Werner Thiels en Nicole Willems tuincentrum Thiels in Booischot (Heist-op-den-Berg) leidt, beaamt dat de seizoenen opschuiven. Zijn zaak kende de afgelopen periode een omzetstijging van tien procent. “Vroeger waren we begin maart klaar voor het buitenseizoen, nu willen we begin februari al groenten, plantaardappelen en kruiden in het aanbod hebben. Mensen met serres kunnen daar nu al mee aan de slag.”

Robin van de plantenafdeling bij tuincentrum Thiels somt voor ons enkele succesnummers op. “De papierstruik doet het momenteel goed. Dat is een plant met gele bloemetjes die een lekkere geur verspreiden. De papierstruik heeft buigzame takken waar vroeger manden mee gemaakt werden. Ook viooltjes, het Chinees klokje en azaleasoorten gaan nu al goed over de toonbank.”

Het zijn niet toevallig allemaal buitensoorten met kleurrijke bloemen, die de belofte van een langverwachte lente in zich dragen. Toch zijn de zaakvoerders ook realistisch. “Het is misschien niet zo commercieel wat ik ga zeggen”, kondigt Kristof Rijmenants aan, “maar het is wel eerlijk. Het is nog vroeg en het kan nog lang vriezen.” Voor veel (te) vroeg bloeiende planten kan dat de doodsteek zijn. Voor wie daar rekening mee houdt: veel plantplezier.