Schommelpaardjes

Unizo brengt tien schommelpaardjes naar binnenstad

MECHELEN – De Mechelse binnenstad krijgt er op en top Mechelse speeltuigen bij. Tien schommelpaardjes verschijnen er de komende weken in de straten. Het project werd gerealiseerd door BOSQ, Studio Swelvet en TSM Mechelen in opdracht van Unizo Mechelen en de stad, en met de steun van tien lokale handelaars.

Unizo Mechelen zet in samenwerking met de stad een parcours van houten schommelpaardjes in het stadscentrum uit. Het project combineert kunst en spel in de openbare ruimte. “De schommelpaardjes zijn een speelse verwijzing naar het rijke erfgoed uit de Bourgondisch-Habsburgse periode in het kader van Mechelen Kinderstad”, zegt schepen van Jeugd en Monumentenzorg Greet Geypen. “Het project is bovendien volledig van Mechelse makelij.”

BOSQ stond in voor de praktische uitvoering en realisatie, terwijl Studio Swelvet het prototype ontwikkelde. Ook de Technische School Mechelen droeg haar expertise bij, wat van de schommelpaardjes een 100 procent Mechels product maakt.

“De schommelpaardjes werden gemaakt uit duurzaam hout dat werd gerecupereerd bij de renovatie van de sluis Zemst op het kanaal Brussel/Willebroek. Deze met de hand gekapte houten balken hebben ongeveer 100 jaar dienst gedaan als sluisdeuren en kademuren en krijgen nu een tweede leven”, zegt Bert Leysen van BOSQ.

Lokale sponsoring

De totale kostprijs van het project bedraagt zo’n € 28.000. Unizo Mechelen neemt het peter- en meterschap van de paardjes op en droeg 10.000 euro bij. Ook ODTH, Van Dievel Transport, Ecoso, NewWorld, KBC, MDMJ Accountants, Decoform, Borré & Co-Accountants en Het Anker ondersteunden mee het initiatief.

“Voor de Mechelse lokale handelaars biedt het project een extra uitstraling. Zowel toeristen als de inwoners worden immers op een aantrekkelijke manier door de paardjes aangetrokken. De paardjes zetten ook het kernwinkelgebied in de kijker en accentueren de nieuwe economische dynamiek in Mechelen”, aldus Filip Jacobs, voorzitter van Unizo Mechelen.