Gault & Millau Mechelen Foto: Joris Herregods, Dirk Vertommen

Van blijdschap tot ontgoocheling: zo scoren Mechelse restaurants in Gault&Millau

Tien restaurants in Mechelen, twee in Sint-Katelijne-Waver en één in Lier prijken in de nieuwste editie van de culinaire gids Gault&Millau. In de Dijlestad mogen de chef-koks van Lesco en Graspoort zich in de handen wrijven en ook nieuwkomer Meteor in Heffen komt mooi binnen. Minder leuk nieuws is er voor Ember en De Fortuyne. Zij gaan met hun quotering achteruit. Het levert reacties op van blijdschap en ontgoocheling.

Met respectievelijk een 15 en een 14,5 op 20 zijn sterrenrestaurants Centpourcent van Axel Colonna-Cesari in Sint-Katelijne-Waver en het Mechelse Tinèlle van Ken Verschueren ook bij concurrent Gault&Millau de best scorende restaurants in het Mechelse. Meteen daarna volgen The Chick en De Vijfhoek in Sint-Katelijne-Waver die hun kwaliteit bevestigd zien met een 13,5 op 20.

Lees ook: Sterrenchef Centpourcent creëert Vlampizza waar Kingslize Warmste Week mee steunt

Door er een half puntje op vooruit te gaan, halen ook Lesco en Graspoort een 13,5 op 20 binnen. “Uit de gerechten kan ik afleiden dat onze beoordeling dateert van bijna een jaar geleden”, zegt Stef Buelens (44) van Lesco. Zijn restaurant in de Nauwstraat vlak bij de Vismarkt is iets meer dan een jaar open.

“We zijn hard gegroeid met ons kleine team”

Vooral in het aantrekken van internationale klanten speelt zo’n quotering volgens hem mee. “Het is leuk meegenomen, maar zelf ben ik er eerlijk gezegd niet mee zo bezig. Ik hecht meer belang aan de cijfers in mijn boekhouding dan aan de cijfers in culinaire gidsen”, vertelt Stef. Lovende reacties van klanten doen hem minstens evenveel plezier. “Zeker als ik lees dat ze het amper voor mogelijk houden wat wij hier op zo’n kleine ruimte klaarspelen. We zijn hard gegroeid met ons kleine team”, zegt Stef.

Zijn collega Thibault Van Stratum (32) van Graspoort is tevreden. “Ik ben heel blij, het is een mooie beloning”, reageert hij. Nadat zijn restaurant vorig jaar een half puntje verloor, is dat er opnieuw bijgekomen. De zaak bestaat ondertussen twee jaar. “Ze draait goed; We zitten nog altijd mooi volzet en we kunnen creatief doen wat we willen. Klanten appreciëren ons werk. Dat mensen die hier komen eten met een goed gevoel buitengaan, is voor mij het belangrijkste”, vertelt Thibault.

“Opgenomen worden als je net open bent, is plezierig”

Vreugde is er ook bij chef-kok Maarten Van Essche (44). Met zijn nieuwe restaurant Meteor in Heffen komt hij mooi binnen met een 13 op 20. “Dat is fantastisch. Opgenomen worden in een gids als je net open bent, is plezierig. En meteen met zo’n score, daar word je gelukkig van”, zegt Maarten. Het is voor hem een motivatie om nog beter te doen. “We zijn een jaar verder en iedere week doen we een beetje beter.”

Voor restaurant Ember in kasteeltje Caputsteen valt de quotering in Gault&Millau zwaar. Zino Jacobs (31) en zijn team verrasten vorig jaar als nieuwkomer met een 13,5 op 20. Nu moet de jonge chef zich tevredenstellen met een 12 op 20, anderhalf punt minder. “Onze score komt hard binnen. Vooral omdat we op Google 4,9 scoren. Ik ben ontgoocheld en ik ben er niet goed van. Vooral voor mijn team vind ik het heel erg”, zegt Zino.

“Geluk en ontgoocheling liggen soms dicht bij elkaar”

Was er in Mechelen een strenge recensent aan het werk? Dat is de vraag die de Mechelse horeca bezighoudt, want ook De Fortuyne verliest een punt en valt terug op 12 op 20. “Geluk en ontgoocheling liggen soms heel dicht bij elkaar. Niemand zakt graag, maar anderzijds staan we wel nog in Gault&Millau en dat blijft toch een serieuze verwezenlijking”, zegt Nick Nuytkens van De Fortuyne.

De familie achter het restaurant zocht wel al naar verklaringen voor de iets mindere score. “We hebben een turbulent jaar achter de rug met heel wat verschuivingen. We zijn van chef van veranderd. De aangepaste visie heeft met zich meegebracht dat sommige mensen zich moesten inwerken. Als we het tekstje in Gault&Millau lezen, merken we dat de recensent net bij ons is gepasseerd in volle transitie. Als de recensent vandaag of zelfs een maand geleden was langsgekomen, zou het een heel ander verhaal zijn”, legt Nick uit.

Drie andere restaurants in Mechelen bevestigen met een quotering van 12 op 20. Dat zijn Cosma, Emiel en ’t Witte Goud in Leest.

Neon krijgt uit het niets 14,5/20 

Restaurant Neon op het Barbara-Vettersplein in Lier opende pas dit jaar de deuren maar heeft meteen haar plaatsje veroverd in de culinaire wereld. Nadat het restaurant eerder al plaats 56 kreeg op de lijst van beste groenterestaurants ter wereld, kreeg de zaak nu ook een topscore van de jury van Gault&Millau. Neon mag zich met een score van 14,5 op 20 het op drie na beste restaurant in de Mechelse regio noemen.

Lees ook: Hoe Neon uit Lier een plaats veroverde op internationale lijst van beste groenterestaurants tussen zaken uit New York en Peking

“We zijn heel blij met deze score”, zegt Annelies Tersago van Neon. “Het is een mooie beloning voor het harde werk van het hele team. Het is heel fijn dat die inzet geapprecieerd wordt. Met Neon kiezen we resoluut voor onze eigen weg, waarbij groenten centraal staan. Dat die koers ook opgemerkt en gesmaakt wordt door de jury van Gault&Millau maakt ons natuurlijk erg trots. Het geeft ons nog meer motivatie om te blijven groeien en een nog betere score te halen.”

Foto: Joren De Weerdt

Dat Neon meteen in het lijstje van toprestaurants zou prijken, is voor de zaakvoerders een verrassing. “We zijn nog niet zo lang open, dus we wisten niet wat we mochten verwachten”, zegt Tersago. “We wisten zelfs niet of er überhaupt al iemand was langs geweest. Dat we meteen zo’n hoge score krijgen is dan ook een heel aangename verrassing. Het is nu zaak van dat vast te houden en de komende jaren op datzelfde elan door te gaan.”

Op termijn hoopt Neon een nog hogere score te kunnen halen. “Er is altijd ruimte om jezelf te verbeteren”, klinkt het. “Maar we willen daarbij wel onze eigenheid bewaren. De komende maanden en jaren zal het restaurant zeker evolueren, maar we willen ons DNA daarbij niet verloochenen. We willen het net verder uitpuren en doorgaan op de ingeslagen weg.”