Van Hool klinkt ambitieus bij bekendmaking jaarresultaten 2015

FilipVanHool03Van Hool uit Koningshooikt realiseerde in 2015 een recordomzet van 596,8 miljoen euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2014. De constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen klopt in 2015 af op een groepswinst van 10,6 miljoen euro. Die positieve financiële resultaten zijn mee te wijten aan de sterke toenamen van het aantal verkochte voertuigen in de businessgroepen Bus & Car (+15,6%) en Industriële Voertuigen (+11,9%).

In de businessgroep Bus & Car is de productie in Macedonië, voornamelijk voor de Amerikaanse markt, verder toegenomen. In 2015 werd vanuit Macedonië ook de productie van de diverse EX-modellen gelanceerd. Dit gamma compleet uitgeruste voertuigen is bestemd voor de Europese markt en moet de concurrentie aangaan met de producenten die reeds vroeger naar lagere loonlanden zijn uitgeweken. Tot grote tevredenheid van Filip Van Hool is ook de Belgische productie van Bus en Car in 2015 lichtjes gestegen ten opzichte van 2014.

CEO Filip Van Hool kondigt samen met de positieve jaarresultaten de ambitieuze buitenlandse uitbreidingsplannen van Van Hool voor. “De fabriek in Macedonië wordt in de komende drie jaar verdubbeld in capaciteit. Dit stelt de Van Hool groep in staat competitiever te worden op de markt van standaardproducten en draagt bij aan de financiële gezondheid van de groep.” Deze strategie ondersteunt de tewerkstelling in de ondersteunende diensten (engineering, logistiek en naverkoop) in Koningshooikt. “Het moederbedrijf in Koningshooikt blijft het beslissings- en innovatiecentrum van de groep. Het blijft de productieplaats voor maatwerkproducten en voertuigen met een hoge toegevoegde waarde.”

Van Hool bestudeert de mogelijke opening van een Amerikaanse fabriek, een vereiste (Buy America Act) om ook een intrede op de Amerikaanse markt van het openbaar vervoer te realiseren. Deze markt, met een potentieel van 5 000 à 7 000 voertuigen per jaar, is qua omvang veel groter dan de private markt met 1 500 voertuigen per jaar. Ook voor de opleggerdivisie wordt gekeken naar een mogelijke buitenlandse vestiging.

Van Hool, gevestigd in het Lierse Koningshooikt, werd opgericht in 1947. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt wereldwijd ruim 4 650 medewerkers, waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt (België) en in Skopje (Macedonië). In contrast met de aangekondigde uitbreidingsplannen staat de sluiting van de verlieslatende dochter EOS Coach in Bree, waar 161 mensen hun job verliezen. Toch wil Filip Van Hool zijn positie als vierde grootste industriële werkgever in België behouden.