Van Hool onthult elektrische trambus in Parijs

ExquiCityHamburgVan Hool, onafhankelijk constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen uit Koningshooikt, presenteert zijn eerste 100% elektrische Exqui.City trambus op Transports Publics 2016, de internationale vakbeurs voor openbaar vervoer, die van 14 tot 16 juni plaatsheeft in Parijs.

De Exqui.City is een 18,61 meter lange gelede trambus met een capaciteit van 107 passagiers en heeft een autonomie van 120 km. Twee Exqui.City’s, 100% elektrisch, worden in de loop van deze zomer opgeleverd aan de Verkehrsbetriebe Hamburg Holstein (VHH), de openbare vervoersmaatschappij in Hamburg.

Op de eerste dag van de beurs zal Jan Van Hool, Directeur Design en Ontwikkeling bij Van Hool, samen met Toralf Müller, Directeur van Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH), het voertuig onthullen op de stand van Van Hool.

De twee door VHH bestelde trambussen zijn de eerste Exqui.City-modellen die uitsluitend elektrisch zijn aangedreven. Dit type voertuig beschikt over een meervoudig aandrijvingsplatform. Dit platform maakt van de Exqui.City een basis voor het gebruik van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolley, hybride systemen (diesel-elektrisch; CNG-elektrisch), brandstofcellen of batterijen. De klant kan vrij zijn keuze maken voor de aandrijving van het voertuig zodat die optimaal aansluit bij de noden en de topografie van de omgeving waar het voertuig wordt ingezet.

Sinds de presentatie van het basisconcept van dit voertuig in 2011 zijn er al 109 exemplaren aan acht steden geleverd, waaronder Metz (F), Parma (I), Barcelona (S), Genève (CH), Malmö (S), Bergen (N), Martinique (F) en Luxemburg (L). In de Van Hool-fabriek in Koningshooikt zijn momenteel nog eens 50 bussen in ontwikkeling voor Linz (A) en Belfast (VK) en wordt de laatste hand gelegd aan de 2 trambussen voor Hamburg (D). De zogenaamde trambussen combineren de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram omdat ze, volledig of overwegend, op eigen bedding rijden.

Jan Van Hool, Directeur Design & Ontwikkeling bij Van Hool nv, is bijzonder enthousiast over de technologische vorderingen en de commerciële resultaten van dit concept. “Het meervoudig aandrijvingsplatform dat Van Hool ontwikkeld heeft, komt met de presentatie van de eerste 100% elektrische Exqui.City nu volledig tot zijn recht. De verschillende aandrijvingsvormen bieden de betrokken openbare vervoersmaatschappijen ruime mogelijkheden om economisch en ecologisch verantwoorde keuzes te maken voor modern, hedendaags openbaar vervoer. Hightech uit België is een bijkomend sterk argument voor het concept en voor de vestiging in Koningshooikt.”