kind coco

Veganistisch restaurant The Kind Coconut sluit de deuren door corona en stijgende prijzen: “Maar ooit maak ik een comeback”

MECHELEN - The Kind Coconut in de Geitestraat in Mechelen sluit binnenkort de deuren. Het veganistisch ontbijt- en lunchrestaurant opende ongeveer 2,5 jaar geleden en was meteen erg populair. “Maar de coronacrisis en de stijgende prijzen hebben er stevig ingehakt. Ik kan niet anders dan deze moeilijke beslissing nemen”, zegt zaakvoerster Anaïs Snijkers (30).

Met de opening van The Kind Coconut in het najaar van 2019 maakte Anaïs Snijkers haar grote droom waar. Je kon er onder meer terecht voor plantaardige maaltijden zoals smoothies, smoothie bowls en poké bowls. Daarnaast stonden er ook toasts, desserts en koffie op de kaart. Na ruim 2,5 jaar komt er een einde aan de droom van Anaïs. Over anderhalve week sluit het veganistische ontbijt- en lunchrestaurant in de Geitestraat.

“Het is geen makkelijk parcours geweest”, zegt Anaïs. “We zijn goed van start gegaan, maar na ongeveer een halfjaar was er de coronacrisis en de eerste lockdown. Die zijn we uiteindelijk nog goed doorgekomen via de verkoop van brunchboxen en take-away. De tweede lockdown was veel moeilijker. De sluiting duurde langer en hakte er dus ook steviger in. Gelukkig was de zomer van 2021 wel weer goed. De zaak zat altijd vol en we draaiden recordcijfers. We dachten zelfs aan uitbreiden.”

CST en stijgende prijzen

In de herfst van vorig jaar kreeg de zaak een nieuwe klap te verwerken. “De invoering van het Covid Safe Ticket in de horeca heeft grote gevolgen gehad, zeker in combinatie met de traditionele winterdip”, klinkt het. “Plots bleven de tafeltjes grotendeels leeg. Toen het CST werd afgeschaft, begonnen de prijzen te stijgen. Die stijgende prijzen hadden een grote invloed op de personeelskosten en op de aankoop van grondstoffen en producten.”

“De klanten gaven ook minder uit”, zegt ze. “Het viel op dat de mensen veel minder lang aan een tafeltje bleven zitten. Ze bestelden nog wel iets, maar een extra drankje of een dessert kochten ze vaak niet meer. Ik heb er alles aan gedaan om The Kind Coconut te laten overleven. De voorbije maanden hield ik er zelfs niets aan over en die situatie was niet langer houdbaar. Ik kan dan ook niet anders dan deze moeilijke beslissing te nemen en de zaak te sluiten.”

 

Comeback

The Kind Coconut bouwde in korte tijd een trouw cliënteel op. “Sommige mensen zijn bijna familie geworden. Ik kreeg dan ook heel wat emotionele reacties van klanten. Ze gaven me zelfs bloemen en ik kreeg de voorbije dagen ook enorm veel knuffels”, zegt Anaïs, die ondanks alle tegenslag strijdvaardig blijft. “Ik ben ervan overtuigd dat The Kind Coconut een toekomst heeft. Ik zet nu even een stap opzij, maar het is zeker mijn ambitie om binnen enkele jaren een comeback te maken met de zaak.”

The Kind Coconut sluit haar deuren definitief op zaterdag 21 mei.