Nieuws Mechelen Veiling BelOrta trapt komkommerseizoen op gang

Veiling BelOrta trapt komkommerseizoen op gang

Foto: BelOrta

Veiling BelOrta trapt komkommerseizoen op gang

SINT-KATELIJNE-WAVER – Bij de veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn maandag de eerste komkommers van het seizoen verkocht. Teler Ties Verbaarschot uit het Nederlandse Someren leverde de groene groenten aan en ze werden gekocht door Fruithandel Sebrechts uit Broechem.

Afgelopen jaar verkocht BelOrta 122 miljoen komkommers bestemd voor de versmarkt. Dat aantal lag lager dan in 2022 door de inkrimping van het areaal en de hoge energiekosten. Daarnaast verkocht de coöperatie ook 1 miljoen stuks van de Crunchy King mini-komkommers en werden er 5 miljoen kilogram komkommers gekocht door de industrie.

Populairder dan pré-Corona

Voor 2023 stijgt het komkommer-areaal bij BelOrta tot 265 hectaren, waardoor de coöperatie zich meer dan ooit ontpopt tot specialist in het Europese komkommer-aanbod. Verder zullen de Crunchy King mini-komkommer en de bio-komkommer dit jaar terug beschikbaar zijn, laat de veiling weten.

Het voorbije jaar werd gekenmerkt door een licht dalende groenteverkoop in de Belgische versmarkt in vergelijking met de coronaperiode. Komkommer was echter een uitzondering. Deze hield al bij al goed stand en noteert zelfs een hogere consumptie dan in het pré-coronatijdperk. Zo lag de consumptie in 2019 gemiddeld op iets meer dan één kilo (1.02 kg) per persoon, terwijl dat in 2022 op 1.32 kilogram lag, ofwel bijna één komkommer extra op jaarbasis.

Die gestegen interesse is volgens BelOrta een gevolg van de warme zomer, waardoor mensen sneller naar een frisse komkommer grijpen om in bijvoorbeeld salades te verwerken. Daarnaast ziet de (jongere) consument de komkommer ook meer en meer als een gezond alternatief voor een snack.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.