BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Foto Joren De Weerdt BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Foto Joren De Weerdt

Veiling BelOrta wil twee windmolens op terreinen aan hoofdkantoor bouwen

BelOrta heeft opnieuw plannen om op haar terreinen in Sint-Katelijne-Waver twee windturbines te plaatsen. Via de windmolens wil de groente- en fruitveiling deels in haar eigen energiebevoorrading kunnen voorzien. Via een bewonersbrief werden omwonenden van de veilingsite uitgenodigd op een infovergadering op 16 november.

In het verleden probeerde BelOrta al een aantal keer om een vergunning te krijgen voor de bouw van twee windmolens. Maar dat stuitte op protest van de buurtbewoners en de gemeente en uiteindelijk verleende ook de Vlaamse regering geen vergunning. De windturbines kwamen er dus niet, maar nu onderneemt de veiling een nieuwe poging. Via een bewonersbrief werden de omwonenden recent ingelicht over de vernieuwde plannen.

Lees ook: Belorta neemt sectorgenoot Belgische Fruitveiling overConcreet wil BelOrta twee windmolens plaatsen op het bedrijventerrein op de Mechelsesteenweg in Sint-Katelijne-Waver. Daar is het hoofdkantoor van de veiling gevestigd. “Op een bedrijventerrein is er een hoog energieverbruik en creëren we geen bijkomende visuele impact op het landschap door de reeds aanwezige industriële activiteit”, klinkt het. “Na een uitgebreide studie door een deskundige partij lieten we plannen opmaken voor de optimale inplanting van twee windmolens.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

BelOrta Foto Joren De Weerdt.
Foto: Joren De Weerdt.

“Logische stap”

Via de windturbines wil BelOrta deels in haar eigen energiebevoorrading voorzien. “We willen bouwen aan een duurzame toekomst”, aldus de veiling. “Onze eigen impact verkleinen door te investeren in windturbines is een logische volgende stap in onze duurzaamheidsaanpak. Om onze kinderen en kleinkinderen een leefbare aarde te garanderen, is het belangrijk om onze energie zo veel mogelijk uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon te halen.”

Om de buurtbewoners te informeren over de plannen, worden de omwonenden van de veiling via de bewonersbrief uitgenodigd op een infomarkt. Die vindt plaats op donderdagavond 16 november in het hoofdkantoor. Inschrijven kan tot donderdag 9 november. “Onze medewerkers en experten geven er uitleg over de plannen. We gaan ook dieper in op wat de mogelijke effecten op de omgeving kunnen zijn”, aldus BelOrta.