hubo

Verbouwingsplannen Hubo baart bewoners Eikenstraat zorgen

REET - De firma Limboma heeft grootse plannen met de gebouwen van de huidige doe-het-zelfzaak Hubo aan de Processieweg. Maar de buren aan de Eikenstraat reageren niet echt gelukkig. In plaats van een rustig tuinfeest te kunnen houden, zullen ze in de toekomst op lossende vrachtwagens moeten kijken.

Reeds eerder werd bekend gemaakt dat het bestaande gebouw aan de Processieweg, waarin Hubo een Reetse winkel heeft, volledig zou worden gesloopt. In de plannen van het openbaar onderzoek is te zien dat het nieuwe gebouw weliswaar kleiner zal worden terwijl de uitgespaarde ruimte zal ingenomen worden door extra parkeerruimte.

Niet iedereen is blij met dat wat ze tijdens het openbaar onderzoek te zien kregen. Samen met een aantal buren aan de kant van de Eikenstraat tekent Marie-Louise De Laet bezwaar aan. Zij zien het niet zitten dat de scheidingsmuur tussen Hubo en het einde van hun tuinen zal gesloopt worden.

Verlies van privacy

“Limboma wil deze door een haag vervangen”, zegt ook Chelsea Aerts. “We krijgen dan het lawaai en uitzicht op ladende en lossende vrachtwagens. Deze muur vormt voor enkele van ons zelfs een onderdeel van hun garage, veranda, magazijn, tuinhuis of hobbyserre. Er komt bovendien nog bij dat boven op de zaak appartementen zijn voorzien. Over veel privacy zullen we dan zeker niet meer beschikken.”

 

Het plan met bovenaan het infiltratiebekken en vanaf links de haag die de scheidingsmuur moet vervangen. — © rr

“Het weghalen van de muur maakt de kans op ongewenst bezoek langs die kant ook een pak groter. In de plannen zien we vlak naast onze eigendommen ook de aanleg van een infiltratiebekken. We vrezen dan dat ook ongedierte en insecten zal aantrekken.”

Sommigen vragen zich ook af of het wel verantwoord is dat een bedrijf met de opslag van gevaarlijke producten met een permanente aan- en afvoer door vrachtverkeer wel thuishoort in een dorpskern vlak naast twee lagere scholen, een kleuterschool en verschillende sport- en recreatiefaciliteiten.

Aftoetsen aan RUP

Maandag, net voor het afsluiten van het openbaar onderzoek, bracht Marie-Louise de bezwaarschriften van de buren naar het gemeentehuis. Schepen van Omgeving Geert Van der Auwera (CD&V) zegt dat de plannen in de eerste plaats moeten opgemaakt worden conform het goedgekeurde Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). “Daarnaast hebben belanghebbenden de mogelijkheid om tijdens het openbaar onderzoek bezwaren in te dienen. Voordat een vergunning wordt afgeleverd zal het college deze plannen aftoetsen aan het RUP en de bezwaren behandelen.”