Hof van Egmont maakt plaats voor 137 woongelegenheden Foto: 3D Real Estate

Verouderd Hof van Egmont ruimt plaats voor nieuw project met 137 woningen

De verouderde gebouwen van het Hof van Egmont in Mechelen gaan over enkele jaren tegen de vlakte voor een totaal nieuw project met 137 woongelegenheden en ook ruimte voor andere functies. De stad verkoopt de site op de vesten voor 17,25 miljoen euro.

De raad voor maatschappelijk welzijn spreekt zich maandagavond uit over de verkoop van de site, zo’n twaalfduizend vierkante meter groot. “We hadden de verkoop in onze begroting ingeschreven voor 15,5 miljoen euro. We krijgen er dus bijna twee miljoen meer voor. Dat is een financiële meevaller voor de stad”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).

Acht kandidaten

De stad had de site van het woon-zorgcentrum vorig jaar te koop gezet. De kwaliteit van het project en de verkoopprijs waren de belangrijkste gunningscriteria. Acht projectontwikkelaars hebben een voorstel ingediend. Na een selectieprocedure haalde 3D Real Estate uit Gent het project binnen.

“Het was onze ambitie om deze strategische plek, op de cruciale as tussen het station en de Grote Markt, een heel kwalitatieve nieuwe stedelijke invulling te geven. Ze past in het rijtje van moderne hedendaagse ontwikkelingen zoals Komet, Maarten en Keerdok”, vertelt Somers.

De ontwikkelaar plant op de site tussen de Hendrik Speecqvest, de Graaf van Egmont- en de Hanswijkstraat 137 woongelegenheden. Daarvan zijn er achttien duplexwoningen. Voorts is er in het project buiten de woningen ook ruimte voor 32 studentenkamers. “Ze komen waarschijnlijk onder andere in drie herenhuizen op de vesten. Die blijven net zoals twee panden in de Hanswijkstraat integraal bewaard”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsontwikkeling.

Publieke open ruimte

Over het project dat voorligt, is er veel enthousiasme bij de stad. “Een groot stuk van de site, 4.600 vierkante meter, is publieke open ruimte. Daar is plaats voor groen en een speelpleintje. De bestaande honderdjarige rode beuk blijft behouden, wat absoluut een meerwaarde is. Het is voor ons essentieel dat hier een meerwaarde wordt gecreëerd voor de bredere buurt”, legt schepen Geypen uit.

“Een halve hectare, dat is een nieuw park of plein voor onze stad. Heel mooi wordt ook de toegankelijkheid van de site. Als je uit parking Bruul komt, zal je door deze nieuw buurt naar onze binnenstad kunnen wandelen”, zegt burgemeester Somers.