Nieuws Mechelen Verpakkingsvrije winkel Kabas stelt kunst tentoon van creatieve ondernemers

Verpakkingsvrije winkel Kabas stelt kunst tentoon van creatieve ondernemers

Verpakkingsvrije winkel Kabas stelt kunst tentoon van creatieve ondernemers

MECHELEN – Kabas, een winkel waar producten niet verpakt zijn, stelt zijn ruimte open voor ondernemende kunstzinnigen. Het project is een initiatief van Vitrine, dat creatieve ondernemers meer kansen wil geven om hun creaties te tonen en te verkopen. Dat zijn immers de grootste drempels waar creatievelingen op botsen.

Oprichter Jasmien Leijnen kan ervan meespreken: “Na vijf jaar grafiek te leren aan de Mechelse kunstacademie, zat ik op een berg werken waar niets mee gebeurde. Dat vond ik zonde. Daarom besloot ik in 2019 om in bijberoep mijn werk te verkopen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan: als beginnend kunstenaar vond ik moeilijk kansen om mijn werk te tonen.”

Daarom besloot ze die kansen zelf te creëren. Jasmien opende een webshop en organiseert nu tentoonstellingen voor zichzelf en andere creatievelingen. “Door samen te werken leren we van elkaar en profiteren we van elkaars netwerk. Zo kunnen we meer tijd en energie steken in onze creatieve passie.”

Andere handelszaken volgen

De locatie bij Kabas is niet toevallig gekozen. “Het lokale en persoonlijke karakter is heel belangrijk in wat we doen als kunstenaars en bij Vitrine. Ik kies resoluut niet voor steriele witte muren, maar hou van de kruisbestuiving die ontstaat als je met lokale ondernemers samenwerkt. Er zullen dus zeker nog toonmomenten bij andere horeca- en handelszaken volgen. Zo komt het creatieve werk dichter bij de mensen en krijgt de zaak die haar deuren voor ons opent nieuw leven in de brouwerij,” zegt Jasmien.

Met Vitrine wil Jasmien creatieve ondernemers op verschillende vlakken ondersteunen. Ze organiseert niet alleen de webshop en tentoonstellingen, maar geeft ook advies over het zakelijke deel van een onderneming, waar creatievelingen vaak wat hulp bij kunnen gebruiken.

 

“Ik vind een creatieve passie hebben en najagen zo schoon, maar als je werk wil verkopen, moet je ook wel zaken doen. Dat is iets waar de meeste makers niet graag mee bezig zijn en het is een echte drempel voor hen. Het is zo’n zonde als er prachtige dingen worden gemaakt die alleen vrienden en familie te zien krijgen.” Motiveert Jasmien.

Kopzorgen wegnemen

“Met de webshop en tentoonstelling neem ik wat van die kopzorgen weg en kan ik helpen als iemand vragen heeft, over prijszetting bijvoorbeeld. Zo’n toonmoment als we nu bij Kabas opzetten verplicht de creatieveling om uit zijn kot te komen en zijn werk in de wereld te zetten. We consumeren veel kunst en design tegenwoordig via een schermpje, maar het komt pas echt tot zijn recht als je het van dichtbij kan bestuderen of eens aan kan voelen.”

Naast de etsen en linosnedes van Jasmien kan je op de tentoonstelling ook het werk van Steph Heyvaert en Leen Cools bewonderen. Steph van LinoLino gebruikt linosnedes en letterpress om werk op papier en kleine cadeautjes voor elke gelegenheid te maken. Leen maakt gebruiksvoorwerpen en unieke vazen uit keramiek en porselein.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.