FietskoerierMechelen

Vijf regionale kanshebbers voor Belfius Smart Awards

Bij de genomineerden voor de Belfius Smart Awards zitten vijf kanshebbers uit de regio. De awards richten zich tot lokale overheden, bedrijven, intercommunales, ziekenhuizen, scholen, rusthuizen en zorgcentra, en bekronen innovatieve projecten die de samenleving duurzamer en leefbaarder maakt. Van de in totaal 185 ingediende projecten heeft een vakjury er 50 overgehouden. De uiteindelijke winnaars worden door verschillende jury’s gekozen en op 16 mei in de bloemetjes gezet. Naast awards in vijf categorieën wordt er dan ook een publieksprijs uitgereikt.

Voor de Belfius Smart City Award voor steden en gemeenten met minder dan 30.000 inwoners behoort Puurs tot de genomineerden. De gemeente centraliseerde de dienstverlening aan haar burgers op de site Paepenheide. In de categorie voor steden en gemeenten met meer dan 30.000 inwoners maakt Mechelen kans op de award, dankzij het project van de ECOkoeriers, een ecologisch alternatief voor gemotoriseerde leveringen. Vastgoedspecialist Quares uit Mechelen is dan weer genomineerd in de categorie voor bedrijven met minder dan 10 miljoen euro omzet. Het bedrijf biedt als eerste in België derdepartijfinanciering aan voor duurzame investeringen in de energie-efficiëntie van gebouwen. Bij de grotere bedrijven maakt geen enkel bedrijf uit de regio kans op de titel.

Tot slot is er nog de Smart Care Award. Hogeschool Thomas More Mechelen-Antwerpen en Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel behoren daar tot de tien kanshebbers. De hogeschool voerde een uitgebreid onderzoek rond laagdrempelige communicatie in de zorgsector, waaruit verscheidene knelpunten naar boven kwamen. PZ Duffel dankt de nominatie aan de ontwikkeling van een applicatie, die mensen met een bipolaire stoornis helpt om hun stemming te herkennen en zelf te reguleren via een individueel interventieplan.

De Belfius Smart Awards zijn een intensieve zoektocht naar vernieuwende projecten die maatschappelijke uitdagingen slim aanpakken. “De 50 genomineerde projecten bewijzen dat dit geen toekomstmuziek is. Ze maken België vandaag al slimmer. We hopen van harte dat ze, net als alle ingediende projecten, een bron van inspiratie zijn voor andere publieke en private organisaties”, aldus Nathalie Crutzen, jurylid en directrice van het Luikse Smart City Institute.