Nieuws Mechelen VIL zorgt voor primeur in Mechelen met zelfrijdend voertuig

VIL zorgt voor primeur in Mechelen met zelfrijdend voertuig

VIL zorgt voor primeur in Mechelen met zelfrijdend voertuig

MECHELEN – Leveren zelfrijdende voertuigen binnenkort onze pakjes af? Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) heeft alvast de mogelijkheid uitgetest in het centrum van Mechelen. Het is de eerste keer dat zo’n experiment in België plaatsvindt.

VIL voerde een demonstratietest met een zelfrijdend voertuig uit in het centrum van Mechelen. Dat gebeurde in het kader van het project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden). VIL analyseerde aan welke randvoorwaarden er zal moeten worden voldaan om deze autonome eenheden efficiënt in te zetten binnen logistieke toepassingen, zoals pakketbelevering.

“De belevering via fietskoeriers voor de first of last mile is een mogelijkheid die we de voorbije jaren volop gestimuleerd hebben, maar ook elektrische autonome voertuigen kunnen hier een belangrijke rol in spelen”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie.

Schepen Stefaan Deleus vult aan: “Mogelijke voordelen zijn hogere efficiëntie van aan- en afleveringen door betere belading, flexibele routeplanning en beschikbaarheid 24/7. Bovendien bieden deze voertuigen een duurzaam alternatief voor de talloze bestelwagens die dagelijks pakjes leveren in de steden.”

Pioniersrol

Voor de test werd een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile ingezet. De wagen rijdt volledig autonoom en past zijn snelheid aan de omgeving aan. Het ontwerp van dit voertuig biedt veel mogelijkheden om er pakketten mee te vervoeren.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: “Ik ben heel tevreden dat we dit met VIL in Vlaanderen kunnen testen. Vlaanderen positioneert zich eens te meer als een living lab waar slimme oplossingen in echte situaties getest kunnen worden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.