Opleiding

ViTalent start met eerste opleidingen basisoperator farma

PUURS – ViTalent, het allereerste gespecialiseerde opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, is er in volle coronacrisis in geslaagd om de eerste opleidingen voor ‘basisoperator farma’ op te starten bij farmabedrijven Sanofi in Geel en Novartis in Puurs.

Op 1 april startte ook algemeen directeur Veerle Van der Linden die twee grote uitdagingen ziet: het opleidingsaanbod verder uitbreiden en de bouw en inrichting van het opleidingscentrum optimaal begeleiden. De bouwwerken op het Wetenschapspark in Niel starten dit najaar. ViTalent plant eind 2021 de deuren te openen.

Instructeurs van het opleidingscentrum zijn bij Sanofi en Novartis de voorbije weken gestart met de opleidingsmodule ‘basisoperator farma’. De opleiding combineert theorie en praktijk en brengt nieuw aangeworven medewerkers op een snelle en kwaliteitsvolle manier de noodzakelijke vaardigheden bij om als operator aan de slag te gaan in de farmasector. Op die manier wordt de inloopperiode sterk ingekort en kunnen werknemers dus sneller effectief aan de slag. ViTalent is het eerste opleidingscentrum met dergelijk aanbod. Voordien dienden farmabedrijven zelf hun eigen opleidingen te organiseren.

Bij Novartis in Puurs is ViTalent deze maand gestart met twee trainingssessies op maat van zowel startende als bestaande medewerkers.

We zijn in moeilijke omstandigheden, en sneller dan gepland, gestart met onze externe opleidingen. Dit toont aan dat er bij bedrijven een grote nood is aan een kwaliteitsvol en gevarieerd opleidingsaanbod voor farma en biotech”, zegt  Veerle Van der Linden, algemeen directeur ViTalent  “We werken aan extra opleidingsmodules voor operationele productie- en labofuncties die we ook voor andere bedrijven snel beschikbaar willen maken. Daarnaast zitten we in volle voorbereiding op de start van de bouwwerken van het eigenlijke opleidingscentrum in Niel.”

ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent. Sinds 2017 is intensief samengewerkt met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent optimaal af te stemmen op de noden van de sector.