Pringles small

Vlaanderen geeft 1 miljoen strategische ecologiesteun aan Pringles-producent

MECHELEN - Wimble Manufacturing in Mechelen – dochterfirma van Kellogg’s en producent van Pringles – start een ambitieus energieproject om de ecologische voetafdruk te verkleinen en een duurzame, toekomstbestendige productiesite te worden. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits ondersteunt deze duurzame investering met 1 miljoen euro Strategische Ecologiesteun.

“Heel wat van onze bedrijven investeren fors om het energieverbruik te doen dalen. Wimble in maakt die keuze ook. Het bedrijf met een 600-tal medewerkers zal de energievraag en het energieverbruik beter op elkaar afstemmen met als doel de productie duurzamer te maken. Dit soort duurzame innovatie-investeringen is goed voor het klimaat en voor de lokale verankering van de werkgelegenheid”

, zegt minister Hilde Crevits.

Wimble Manufacturing Belgium maakt sinds 2012 deel uit van het Amerikaanse Kellogg Company en produceert de beroemde Pringles snacks. De fabriek in Mechelen is met een 600-tal medewerkers één van de grootste productievestigingen van Pringles in de wereld. Kellogg’s investeerde al om en bij de 300 miljoen in de Belgische site. In 2019 rolde van de high-speed-productielijnen in Mechelen maar liefst 99.000 ton snacks.

Tussen 2015 en al 2019 heeft de fabriek in Mechelen het verbruik van energie verminderd met 16,5% per ton geproduceerd voedsel en de uitstoot aan broeikasgassen met 23,23%. Concreet wil het bedrijf de komende jaren de energievraag en –consumptie van haar bedrijfsprocessen nog beter op elkaar afstemmen, met als doel een lager totaal energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Hiertoe selecteerden de ingenieurs verschillende technologieën die op een unieke manier worden geïntegreerd in het productieproces van de Pringlesfabriek. Binnen deze state-of-the-art geïntegreerde oplossing worden onder meer het primair energieverbruik aangepakt, stoom en restwarmte gerecupereerd, warmteverliezen beperkt, bezuinigd op waterverbruik en gebruikte olie gerecycleerd. Ook wordt ingezet op processturing om de energie-efficiëntie van al deze geïntegreerde processen te optimaliseren. Door deze unieke combinatie van ecologische technologieën zal Wimble haar milieu-impact op verschillende aspecten gelijktijdig en drastisch kunnen verbeteren.

Om deze ambitieuze energietransitie te realiseren, voorziet Wimble bijna 13,5 miljoen euro. Met deze forse investering wil de Mechelse fabriek haar levensvatbaarheid op lange termijn verzekeren. Met een energie-efficiëntere, duurzame en toekomstbestendige productie blijft Wimble competitief ten opzichte van andere Kellogg-sites en externe concurrenten. Bovendien zal de fabriek belangrijke knowhow kunnen opdoen over automatisatie en intelligente aansturing van bedrijfsprocessen.

Dit investeringsproject is dus niet alleen van strategisch belang voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk, maar ook voor het versterken én verankeren van de site in Vlaanderen. Daarom heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie beslist dit project 1 miljoen euro Strategische Ecologiesteun toe te kennen.