Digitalisering small

Voka Digihub biedt 150 bedrijven hulp bij digitalisering

Bedrijven die willen digitaliseren, kunnen sinds kort gratis terecht bij de vernieuwde Voka Digihubs. Daar kunnen ondernemers terecht om te experimenteren met technologie en hun vragen rond digitalisering te stellen aan experten. In heel Vlaanderen worden zo'n 150 bedrijven geholpen.

De digitale wereld verandert en dus veranderen de Voka Digihubs mee. Met de steun van Europa zorgt Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) voor 50 procent van de financiering van het project. Voka zorgt voor de andere helft van de financiering. In totaal wordt er 124.927 euro geïnvesteerd in de lancering van de vernieuwde digitale experimenteerruimtes.

De Digihubs werden in 2021 in het leven geroepen om ondernemers op een toegankelijke manier te laten experimenteren met de nieuwste digitale technologie en hen te ondersteunen bij het eigen digitaliseringsprojecten. De afgelopen jaren bleek dat de digitaliseringsbehoeften van ondernemingen al maar complexer worden. Een vernieuwing van het project was dus wel welkom.

“Met de steun van VLAIO hebben we bij Voka de digitale maturiteit kunnen meten van zo’n 2.000 ondernemingen. Uit onze 'Voka Quick Scan' zien we dat het gemiddelde maturiteitsniveau van Vlaamse kmo's 2,54 op 5 is. Er is dus nog ruimte voor groei op digitaal vlak. De vragen die het meest voorkomen bij deze ondernemers zijn gericht op het benutten van slimme data, machine learning, digitale trends en efficiëntere interne processen. Met deze extra ondersteuning kunnen we de toegang tot testinfrastructuur vergemakkelijken en kmo's helpen bij hun digitale omslag", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.