tom

Voka Mechelen-Kempen roept op tot snelle regeringsvorming: “Regio sterker vertegenwoordigd en klaar om nu écht te hervormen”

De regio Mechelen-Kempen zal met 16 vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement en 9 verkozenen in De Kamer sterker vertegenwoordigd zijn dan in de vorige legislatuur. Voor Voka Mechelen-Kempen een sterk signaal. "De inzet is dan ook groot. We moeten samen inzetten om de sterkste groeiregio te blijven. En het momentum is er om écht te gaan hervormen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Voka vraagt de winnaars van de verkiezingen om snel onderhandelingen op te starten. Met het oog op de vorming van een Vlaamse en federale regering. Regeringen die écht gaan hervormen. Bedrijven rekenen op een ambitieus beleid dat ondernemerschap en groei versterkt en ondersteunt, klinkt het.

“Er is geen tijd te verliezen. De begrotingscijfers kleuren rood. Werken moet meer lonen en de concurrentiepositie van ondernemingen moet versterkt worden", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "De komende 5 jaar moeten in het teken staan van noodzakelijke en diepgaande hervormingen op het vlak van competitiviteit, arbeidsmarkt en de staatsstructuren. Laat ons nù hervormen voor morgen”, voegt Laveren er aan toe.

Momentum
Op Vlaams niveau zijn doortastende hervormingen nodig in het onderwijs, de arbeidsmarkt, het welzijnsbeleid en op het vlak van omgeving en vergunningen. Federaal moet, volgens Voka, de prioriteit gaan naar een echte pensioenhervorming, een fiscaliteit die werken beloont en innovatie stimuleert en een arbeidsmarktbeleid op maat van elke regio.

"We zien dat onze regio Mechelen-Kempen sterker vertegenwoordigd is. Met in totaal 25 vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement én De Kamer krijgt de regio er 2 zetels bij. Dit zal nodig zijn. We moeten samen inzetten om de sterkste groeiregio te blijven. En het momentum is er om écht te gaan hervormen", zegt Laveren. "Voka zal een partner zijn voor hervormingsregeringen. In het najaar moet België een geloofwaardige hervormingsgerichte begroting indienen bij Europa.

Ook op Europees niveau zijn hervormingen nodig. Competitiviteit en het garanderen van een gelijk speelveld moeten de leidraad worden van een nieuwe Europese Commissie.