Nieuw kantoor Voka Mechelen Foto: Dirk Vertommen

Voka opent nieuw Mechels kantoor op toplocatie: “Antwerpen heeft Het Schoon Verdiep, wij nu Het Schoon Zicht”

Voka Mechelen-Kempen heeft een nieuw kantoor in gebruik genomen op de bovenste verdiepingen van parking Keerdok in Mechelen. “Deze locatie heeft alles om uit te groeien tot een nieuwe landmark in de stad. Dit moet hét huis van de ondernemer worden ”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Voka huisde meer dan twintig jaar in een statig pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Dat was niet alleen aan renovatie toe, het was ook te klein geworden. En dus ging Voka op zoek naar een nieuwe locatie. Die heeft de werkgeversorganisatie gevonden op de elfde en twaalfde verdieping van parking Keerdok.

De nieuwe kantoren, zo’n 1.300 vierkante meter groot, liggen vlak bij de E19 en aan één van de belangrijkste toegangspoorten naar het centrum. “Van hieruit willen we alle ondernemers de best mogelijke service geven, zodat we samen nog meer economische power kunnen geven aan regio”, vertelt Laveren.

Drie sites werelderfgoed

Voka huurt de kantoren van vastgoedontwikkelaar Triginta, dat ze in erfpacht heeft gekregen van de stad. Laveren toont trots een van de blikvangers, een zaal op de elfde verdieping die een indrukwekkend uitzicht biedt over Mechelen. “In Antwerpen hebben ze Het Schoon Verdiep, wij hebben nu Het Schoon Zicht. Wij hebben hier uitzicht op drie sites die erkend zijn als werelderfgoed: de Sint-Romboutstoren natuurlijk, het Groot Begijnhof en de Belgisch biercultuur met als mooi voorbeeld Brouwerij Het Anker. En ook hier zitten we op heilige grond, want op deze site was ooit het grootste begijnhof van de Nederlanden gevestigd”, legt de gedelegeerd bestuurder uit.

 

 

De architectuur van de parkeertoren is controversieel en maakt de tongen los. “Er zijn verschillende meningen, zelf ga ik daar geen uitspraken over doen”, zegt Tom Laveren. Als is hij er wel heilig van overtuigd dat zijn organisatie met het gebouw klaar is voor de toekomst. “Met onder andere geothermie en zonnepanelen is deze toren volledig zelfvoorzienend. Dat maakt deze plek tot het meest duurzame Voka-kantoor.”

Multifunctioneel

Het kantoor met een opleidingscentrum is heel multifunctioneel ingericht. “Voor netwerkevenementen, opleidingen en lezingen kunnen we de lokalen groter maken door te schuiven met wanden”, zegt woordvoerder Wim Brillouet. Op de twaalfde verdieping bevinden zich de kantoren en vergaderplekken. “We hebben hier flexplekken voor dertig tot veertig medewerkers. Zij zullen pendelen tussen Mechelen en Geel, waar we ons hoofdkantoor behouden”, vertelt Laveren.

 

 

Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling, en burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) mochten woensdag mee het lintje knippen van de nieuwbouw. “Dit is een mooi moment. Als stad zijn we enorm fier dat Voka deze locatie heeft gekozen als vlaggenschip. De organisatie kiest hier voor vernieuwing en vergroening, een koers die we zelf ook varen”, zegt de burgemeester.

“Ik ben heel blij dat grote spelers zoals Van derValk en Voka hun nek uitsteken en hun geloof uitspreken over in de Keerdoksite door zich hier te vestigen”, vertelt schepen Geypen. In het nieuwe kantoor van Voka heeft ook de Mechelse redactie van regionale televisiezender RTV een stek gekregen.