Het eerder geboden perspectief voor de horeca- en reissector en de niet-essentiële winkels en niet-medische contactberoepen wordt grotendeels aangehouden. Dat is op zich goed nieuws. “Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt, kunnen ondernemingen uit de horeca-, retail-, en vrijetijdssector – samen met de niet-medische contactberoepen – een deel van de oplossing zijn. Door op een verantwoorde en veilige manier te heropenen. Zeker de volledige heropening van de niet-essentiële winkels is een goede zaak want het winkelen op afspraak was een mislukking met zwaar omzetverlies”, zegt Tom Laveren. “Specifieke steunmaatregelen blijven hard nodig. De reis-, cultuur- en eventsector hebben nog geen enkel perspectief.”
Er is ook nieuws voor thuiswerkers. Voka vroeg wekelijkse terugkeermomenten voor medewerkers in bedrijven die verplicht telewerken. Het Overlegcomité zal die vraag in de komende weken inlossen. “Telewerk zal wellicht nog een tijd blijven; daarom zijn wekelijkse terugkeermomenten essentieel voor het mentaal welzijn van de medewerkers en de continuïteit van de bedrijfsvoering”, stelt Voka. De RSZ-tool blijft voor bedrijven te veel bijkomende administratie. Voka vraagt dan ook de snelle afschaffing van deze maatregel.
De Voka-Kamer in Mechelen en Kempen wil de ondernemingen ook aanmoedigen om sneltests in te zetten. “Maar het blijkt vaak te complex om ze aan te vragen. Komende vrijdag 16 april organiseert Voka een druk bijgewoonde infosessie over sneltesten in bedrijven. Professor Herman Goossens, de arbeidsgeneeskundige dienst Mensura, chemiebedrijf BASF en sneltestpionier REO-veiling zullen er hun visie uiteenzetten en ervaringen delen. Het gecoördineerd inzetten van sneltests is een belangrijke factor in de weg uit deze crisis, we doen er alles aan om ook dit proces in een stroomversnelling te brengen.”