Nieuws Mechelen Voka start met digitale experimenteerruimtes

Voka start met digitale experimenteerruimtes

Voka start met digitale experimenteerruimtes

MECHELEN – Vanaf maart zullen er in de provincie Antwerpen verschillende digitale experimenteerruimtes voor kmo’s komen. Dat maakt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen bekend, dat het project in de provincie zal trekken. “Kmo’s kunnen in de ruimtes terecht om hun ideeën effectief uit te testen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

Concreet kan een kmo bijvoorbeeld in een digitale experimenteerruimte terecht om zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie. Een ondernemer kan zijn toepassing aan het lab voorleggen en ook effectief uittesten.

In de provincie Antwerpen zijn de experimenteerruimtes terug te vinden bij de Universiteit Antwerpen, Thomas More, KU Leuven, Open Manufacturing Campus, Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool en het Vlaams Instituut voor de Logistiek.

“Een ondernemer kan zich bij onze Voka-Kamer aandienen om een eerste gesprek te doen en dan een actieplan op te maken”, zegt Tom Laveren van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “We zoeken dan samen naar de beste partner in functie van de vraag van de ondernemer.”

Voor de uitbouw en de werking van de digitale experimenteerruimtes is 5,14 miljoen euro voorzien. Die middelen komen van Vlaanderen en Europa. Wil een kmo een bepaalde technologie testen, dan kan de overheid 70 procent van de kosten op zich nemen. De kmo moet voor de dienstverlening 30 procent zelf betalen.

“Met de oprichting van de laagdrempelige digitale experimenteerruimtes versnellen we de digitalisering bij onze Vlaamse kmo’s. Het is belangrijk dat Vlaamse bedrijven de kans krijgen om te experimenteren met toepassingen in Artificiële Intelligentie (AI) en de digitale ondersteuning van bedrijfsprocessen”, zegt Hilde Crevits, Vlaams minister voor Economie en Innovatie. “Op die manier tillen we de Vlaamse ondernemingen naar een hoger niveau en stimuleren we bij uitbreiding de hele Vlaamse economie bij deze digitale transformatie.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.