Nieuws Mechelen Voka wil dit jaar een indexsprong

Voka wil dit jaar een indexsprong

Wouter De Geest

Voka wil dit jaar een indexsprong

Tijdens een digitale nieuwjaarsbijeenkomst van Voka pleitte voorzitter Wouter De Geest voor een nieuwe indexsprong. “Zonder indexsprong stijgen de lonen met 7 procent in twee jaar tijd. Bedrijven hebben echt ademruimte nodig”, volgens De Geest. Ook op het vlak van energie en arbeidsmarkt en in het stikstofdossier vragen ondernemers dringend oplossingen.

In de periode ’21-’22 wordt een loonstijging met 7 procent verwacht. Voor de private sector betekent dit een meerkost van minstens 10,5 miljard euro. Door de automatische loonindexering krijgen de ondernemingen die factuur sneller en directer op hun bord dan in de buurlanden, waar zo’n systeem niet bestaat. Dat zet volgens Voka de competitiviteit van onze ondernemingen onder immens grote druk.

Voka stelt een indexsprong voor. Eén overschrijding van de spilindex wordt overgeslagen. Dat zou inhouden dat de loonstijging in de periode ’21-’22 wordt afgetopt op +5 procent in plaats van +7 procent. “Sociale correcties voor de laagste lonen zijn wenselijk. Op langere termijn moeten we de automatische koppeling van de lonen aan de index herbekijken”, vult De Geest aan.

Voor Voka is de indexsprong één element. Begin 2022 ligt er volgens de werkgeversorganisatie al een dikke boterham op de plank bij de ondernemers. Met torenhoge energieprijzen en een recordaantal openstaande vacatures. Voka vraagt een beslissing in het stikstofdossier, de kernuitstap en wil concrete acties om meer mensen aan het werk te krijgen. Ook de nieuwe staatshervorming moet meer ‘body’ krijgen.

“Beslissingen in deze dossiers zijn écht nodig voor de toekomst van ons land. Corona is absoluut geen excuus meer om belangrijke beslissingen uit te stellen. Het is hoog tijd voor beleid in 2022″, zegt Voka-voorzitter Wouter De Geest. “Het gebrek aan politieke keuzes brengt de competitiviteit van onze ondernemingen in gevaar.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.